Gusztáv
3 °C
6 °C

Az UEFA elfogadta a Nemzeti Liga tervét

2014.03.27. 09:58

Elfogadta a Nemzetek Ligája bevezetésének alapgondolatát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). Az UEFA az Asztanában zajló éves közgyűlésén egyhangúlag foglalt állást csütörtökön az újítás mellett azzal, hogy a részleteket később dolgozzák ki.

A 2018-as világbajnokság után induló sorozat gyakorlatilag kiváltaná a barátságos mérkőzéseket. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy hogy négy osztályban küzdene a kontinens 54 válogatottja, s a kategóriák legjobbjai feljutnának, a leggyengébbjei pedig kiesnének. A sorozat végén négyes döntő lenne. Fontos eleme az új rendszernek, hogy négy válogatott részvételi jogot szerez a soron következő Európa-bajnokságra, amelyre a hagyományos selejtezős szisztéma nagy vonalaiban változatlan marad. Az, hogy a Nemzetek Ligájából milyen módon lehet Eb-részvételt kiharcolni, csak később derül ki.

"Nagyon fontos lépés ez a nemzeti csapatok jövője szempontjából" - kommentálta a döntést Michel Platini UEFA-elnök.

Hasonlóan értékelt Wolfgang Niersbach, a válogatottak versenysorozatait felügyelő UEFA-bizottság elnöke, kifejezve egyúttal azt a reményt, hogy "a szurkolók elfogadják majd ezt az új formátumot".