Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kapott kegyelmet Becali

2014.03.28. 14:43

Nem részesítette kegyelemben Traian Basescu román államfő George Becali, aki korrupció miatt tölti három és fél éves börtönbüntetését – derült ki pénteken az elnöki hivatal közleményéből.

A román Steaua Bucuresti futballklub tulajdonosa - aki európai parlamenti képviselő, majd romániai törvényhozó is volt bebörtönzéséig - tavaly májusban került börtönbe, miután elítélték egy korrupt ingatlanspekulációs ügylet miatt. Később másik két perben is ítélet született ellene, a rá kiszabott börtönbüntetések összevonása nyomán három és fél évet kell rács mögött töltenie.

Becali szabadon engedését az édesanyja kérte Basescutól, akit a román törvények feljogosítanak az egyéni kegyelemben részesítésre. A mágnás édesanyja az után nyújtotta be a kérést, hogy tavaly május óta egyes román hírtelevíziók folyamatosan kampányolnak a kegyelemben részesítése mellett, és ebbe politikusok is bekapcsolódtak. Becali a bebörtönzése előtt is főszereplője volt a román médiának. Basescu már korábban nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy számos román televízió a bebörtönzött Becalival foglalkozik, ugyanis szinte naponta jelennek meg hírek arról, hogy az üzletember mivel töltötte napját, mit evett vagy milyen egészségügyi problémákkal küszködik.

Basescu pénteken a romániai ügyvédek egyik tanácskozásán mondott beszédében a román társadalomnak és a politikusoknak az igazságszolgáltatással szembeni hibás mentalitásával magyarázta a jelenséget, és Németországot hozta fel példaként. Mint mondta, az adóelkerülés miatt szabadságvesztésre ítélt Uli Hoeness felmentését egyetlen német politikus sem kérte csak azért, mert több Bajnokok Ligája címet hódított el a Bayern Münchennel klubelnökként.