Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Platini nem lesz FIFA-elnök

2014.08.28. 11:05

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke nem kíván megküzdeni Joseph Blatterrel, a nemzetközi szövetség (FIFA) vezetőjével a FIFA elnöki posztjáért. Geir Thorsteinsson, az izlandi szövetség első embere csütörtökön közölte, hogy egy zárt körű UEFA-tanácskozáson Platini bejelentette: nem indul a FIFA-elnökségért májusban.

"Jobb a béke, ez volt a logikus döntés" - tette hozzá Thorsteinsson.

A bennfentesek eleve nem várták a francia sportdiplomatától, hogy kihívja Blattert, miután a sikeres brazíliai világbajnokság megerősítette a FIFA-elnök pozícióját.

A 79 éves svájci Blatter - aki 1998 óta irányítja a FIFA-t - korábban arról beszélt, hogy 2015-ben távozik posztjáról, ám nemrég kijelentette, hogy egy ötödik elnöki ciklust is elvállalna.

Platini júniusban a Sao Pauló-i FIFA-kongresszus után úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja Blattert az ötödik mandátumának megszerzésében, mert a FIFA-nak frissítésre van szüksége. Hangoztatta, hogy a svájci vezető újraválasztása nem tenne jót a labdarúgásnak.

A FIFA-elnökségre jelenleg az egyetlen hivatalosnak tekinthető jelölt a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója. (MTI)