Auguszta
-3 °C
2 °C

FIFA: Ennél lejjebb már nincs

2014.11.26. 09:06

Évek kellenek hozzá, hogy a FIFA a 2022-es világbajnokság katari rendezése ügyében kipattant korrupciós botrány után visszaszerezze jó hírnevét.

Jerome Valcke FIFA-főtitkár keddi esti, belfasti beszédében kiemelte: a FIFA közeli jövője ugyan a botrány miatt nem fényes, de azon kell keményen dolgozniuk, hogy napról napra javuljon a megítélésük.

Szerinte elérték azt a szintet, amelynél mélyebbre már nem mehetnek.

„Dolgok történnek, történtek, de még mindig sok jó dolgot teszünk. Imázsunkat napról napra vissza kell szereznünk. A hírnevet könnyű lerombolni, akár egy másodperc elég, és évek kellenek, mire visszaállítjuk” – idézi a főtitkárt az MTI. 

Korábban, a 2018-as és 2022-es vb kapcsán felmerült, FIFA-tagok szavazatait vásárolták meg. Az ügyet feltárni igyekvő jelentésről azonban csak részleteket hozott nyilvánosságra az etikai bizottság elnöke, Joachim Eckert, hangsúlyozva, hogy nem találtak semmilyen megvesztegetésre utaló jelet, amely miatt a rendezésért folytatott pályázatot meg kellene ismételni, így maradt a 2018-as torna az oroszoknál, a 2022-es pedig a katariaknál.

Ellenben az anyagot elkészítő Michael Garcia, a FIFA etikai bizottság vizsgálati részlegének amerikai vezetője szeretné, ha a teljes anyag napvilágot látna, mert úgy véli, hogy Eckert nem megalapozott következtetéseket vont le belőle.

Nem sokkal később a FIFA bejelentette, hogy az auditáló bizottságának vezetője, Domenico Scala megkapja Gracia teljes jelentését, és ő dönti majd el, mennyi információt kell abból a végrehajtó bizottságnak eljuttatni. 

A Német Labdarúgó Liga elnöke, Reinhard Rauball a botrány miatt lemondásra szólította fel Joseph Blatter FIFA-elnököt, és azt javasolta az európai szövetségnek (UEFA), hogy lépjen ki a FIFA-ból, amennyiben a jelentést nem hozzák nyilvánosságra teljes terjedelmében. Az angolok és a németek is fontolgatták a bojkottot. 

A botrányok miatt a Sony kedden bejelentette, hogy be akarja fejezni a FIFA szponzorálását, miután az év végén lejár a nyolc évre szóló, 277 millió dolláros támogatásuk.