Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A krími klubok nem játszhatnak az orosz ligában

2014.12.04. 22:11

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntése szerint január 1-jétől nem szerepelhetnek az orosz bajnokságban a Krím-félsziget futballklubjai, írja az MTI.

    Az UEFA csütörtökön közleményben tudatta ezt, hozzátéve, hogy az orosz szövetség (RFU) semmilyen labdarúgó-mérkőzést és ligát nem szervezhet a félszigeten az európai és az ukrán szövetség (FFU) hozzájárulása nélkül.
    Az ügy előzménye, hogy az FFU szeptemberben a lehető legkomolyabb szankció kiszabását kérte az UEFA-tól az RFU-ra a futball szabályainak durva megsértéséért.
    A két ország közötti labdarúgással kapcsolatos nézeteltérés azért robbant ki, mert a Krím-félsziget Oroszország által történt márciusi elfoglalása óta az RFU engedélyt adott arra, hogy az eddig az ukrán élvonalban szereplő három krími klub, a Szimferopol, a Szevasztopol és a Jalta az orosz harmadosztályban játsszon a továbbiakban.
    Az FFU tiltakozásakor arra hivatkozott, hogy Oroszországnak nem volt joga ahhoz, hogy a krími ukrán futballklubokat a saját bajnokságában versenyeztesse, mivel a Krím-félsziget hivatalosan megszállt területként van nyilvántartva, Ukrajnától való elszakadása pedig nem világszerte elismert.
    A nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint csapatoknak más országok szövetsége által szervezett ligákban való részvétele csak akkor lehetséges, ha erről a felek megállapodnak egymással, az érintettek beleegyeznek a váltásba.