Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A krími klubok nem játszhatnak az orosz ligában

2014.12.04. 22:11

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntése szerint január 1-jétől nem szerepelhetnek az orosz bajnokságban a Krím-félsziget futballklubjai, írja az MTI.

    Az UEFA csütörtökön közleményben tudatta ezt, hozzátéve, hogy az orosz szövetség (RFU) semmilyen labdarúgó-mérkőzést és ligát nem szervezhet a félszigeten az európai és az ukrán szövetség (FFU) hozzájárulása nélkül.
    Az ügy előzménye, hogy az FFU szeptemberben a lehető legkomolyabb szankció kiszabását kérte az UEFA-tól az RFU-ra a futball szabályainak durva megsértéséért.
    A két ország közötti labdarúgással kapcsolatos nézeteltérés azért robbant ki, mert a Krím-félsziget Oroszország által történt márciusi elfoglalása óta az RFU engedélyt adott arra, hogy az eddig az ukrán élvonalban szereplő három krími klub, a Szimferopol, a Szevasztopol és a Jalta az orosz harmadosztályban játsszon a továbbiakban.
    Az FFU tiltakozásakor arra hivatkozott, hogy Oroszországnak nem volt joga ahhoz, hogy a krími ukrán futballklubokat a saját bajnokságában versenyeztesse, mivel a Krím-félsziget hivatalosan megszállt területként van nyilvántartva, Ukrajnától való elszakadása pedig nem világszerte elismert.
    A nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint csapatoknak más országok szövetsége által szervezett ligákban való részvétele csak akkor lehetséges, ha erről a felek megállapodnak egymással, az érintettek beleegyeznek a váltásba.