Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan az MTK stadionjának tervezője

2014.12.05. 13:59 Módosítva: 2014-12-05 13:59:38

A Bord Építész Stúdió Kft. Bordás Péter vezető tervező által irányított alkotógárdája nyerte az MTK Hidegkuti Nándor labdarúgó-stadionjának fejlesztésére kiírt tervpályázat első díját. Ezt Görözdi György, a bírálóbizottság elnöke jelentette be a pályázat pénteki eredményhirdetésén. A többlépcsős előminősítés után 12 konzorcium - tíz magyar, egy spanyol és egy holland - munkáját értékelte a zsűri.

A tervek szerint az új Hidegkuti Stadionban a pályát kilencven fokkal elfordítják a jelenlegihez képest, így a Hungária körúttal lesz párhuzamos. A létesítményben 5220 ülőhelyet alakítanak ki, ebből 572 jut a vendégszurkolóknak.

13221
Fotó: mtk.hu

Deutsch Tamás, az MTK elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy a létesítmény a stadion környezetének kialakításával együtt 4,5 milliárd forintból fog megvalósulni, ebből 3,9 milliárd az állami forrás. Az új aréna 2016. június végére készül el.

Az elnök az eseményen hangsúlyozta: az új Hidegkuti Stadion jóval több lesz, mint egy sportlétesítmény és jóval több, mint egy stadion, hiszen abban közösségi és sportmúzeumi tereket is kialakítanak majd, és kulturális eseményeket is terveznek rendezni benne.

A győztesen kívül még három másik tervező irodát díjaztak, a második helyezett az Erick van Egeraat BV., a harmadik a Teampannon-Garten, míg a negyedik az ACW konzorcium lett. Pálfy Sándor, a bírálóbizottság Magyar Építész Kamara által delegált társelnöke szerint a négy tervből bármelyik épülne meg, mindegyik világszínvonalú lenne.

A társelnök kiemelte: a beérkezett pályázatok változatos és többségükben magas színvonalú építészeti válaszokat adtak a kiírásban feltett kérdésekre, s több lehetséges és meggyőző alternatívát mutattak be az MTK új stadionjának megépítésére, illetve ahhoz számtalan használható ötlettel járultak hozzá. Hozzátette: a beérkezett tervek mindegyike megfelelt a kiírásban megfogalmazott, az UEFA, a FIFA és az MLSZ szabályzataiban foglalt elvárásoknak.

A győztes terv alapján a Hidegkuti Stadion területén egy szabványos méretű labdarúgópályát, valamint egy edzőpályát létesítenek. A Sport utcai létesítményben három gyakorlópályát, míg a Salgótarjáni úton egy szabványos és két kisebb méretű edzőpályát telepítenek. Az elképzelések szerint valamennyi pályát természetes fűvel fogják borítani.

A novemberi sajtótájékoztatón ismertetett további menetrend szerint 2015 januárjának második felében nyújtják be az építési terveket, február közepére várható a jogerős építési engedély, ezt követően nyílt közbeszerzési eljárásban választják ki a kivitelezőt, amellyel április közepén szerződnek. (MTI)