Valér
-2 °C
0 °C

A FIFA-t nem érdekli Michael Garcia fellebbezése

2014.12.16. 14:39

A FIFA fellebbviteli bizottsága nem tud érdemben foglalkozni Michael Garcia fellebbezésével, amelyet az amerikai ügyvéd azért fogalmazott meg, mert véleménye szerint Hans-Joachim Eckert, a szervezet etikai bizottságának vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le a korrupciós vizsgálatról készült jelentésből.

A FIFA keddi indoklása szerint Garcia fellebbezése azért nem befogadható, mert Eckert nem döntést ismertetett, ennélfogva kijelentései nem képezhetik fellebbezés alapját.

A FIFA novemberben jelentette be, hogy a Michael Garcia, az etikai bizottság vizsgálati részlegének vezetője által elkészített jelentés alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért lefolytatott pályázatot meg kellene ismételni. Így a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál, a 2022-esé pedig Katarnál marad.

Garcia 430 oldalas nyomozati anyagából Hans-Joachim Eckert egy 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Előbbi véleménye szerint ez több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott, ezért azt szerette volna elérni, hogy a teljes anyagot ismertessék.    

 A Német Labdarúgó Liga elnöke, Reinhard Rauball a botrány miatt lemondásra szólította fel Joseph Blatter FIFA-elnököt, és azt javasolta az európai szövetségnek UEFA, hogy lépjen ki a FIFA-ból, amennyiben a jelentést nem hozzák nyilvánosságra teljes terjedelmében.