Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katar javítja a róla kialakított képet

2014.12.17. 12:48

Katarban az utóbbi hónapokban jelentősen javítottak azoknak a munkavállalóknak az életkörülményein, akik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság építkezésein dolgoznak - jelentette be az arab ország illetékes testülete szerdán Dohában.

Különböző emberjogi szervezetek, így az Amnesty International többször is élesen támadta a katari vezetést, amiért majdhogynem teljes jogfosztottságban dolgoztatják a munkavállalókat a különböző építkezéseken. A DLA Piper nemzetközi jogi cégnek az interneten idén tavasszal megjelent tanulmánya szerint pedig a dohai kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a vb-létesítmények körül vállaltak munkát.

A londoni The Guardian idén februárban számolt be arról, hogy az áldozatok jelentős része a munkavállalók zömét alkotó nepáli volt, közülük eddig négyszáznál is többen veszítették életüket a stadionépítéseken.

Az EFE szerdai anyagában kitér a katari foglalkoztatási szisztéma több anomáliájára is. Így arra, hogy az úgynevezett kafala-rendszer rendkívüli jogokkal ruházza fel a vendégmunkásokat alkalmazó cégeket, az alkalmazottakat gyakorlatilag teljes mértékben kiszolgáltatottá téve. A munkaadók megtehetik, és meg is teszik számos esetben, hogy elveszik munkásaik útlevelét, önkényesen túlóráztatják őket, vissza tudják tartani a fizetéseket, s a távozni akarók munkahelyváltását is meg tudják gátolni.