Szilárda
-4 °C
3 °C

David Ginola is FIFA-elnök akar lenni

2015.01.16. 11:53

David Ginola korábbi francia válogatott futballista is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért Joseph Blatterrel szemben.

A 48 életévét jövő vasárnap betöltő ex-futballista pénteken sajtótájékoztatón jelentette be szándékát, ezzel ő a harmadik kihívója az ötödik mandátumát töltő 78 éves svájci FIFA-elnöknek. Tavaly az 56 esztendős francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója, múlt kedden pedig a 39 éves Ali bin al-Husszein jordán herceg jelentette be, hogy indul az elnöki posztért. Utóbbi jelenleg a FIFA alelnökeként és a Jordán, illetve a Nyugat-Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnökeként is tevékenykedik.

"Ezennel bejelentkezem a FIFA-elnökségre, és kérem a szurkolók, valamint a szövetségek támogatását, hogy ez megvalósulhasson" - mondta az új jelölt, amikor útjára bocsájtotta a Team Ginolát. Hozzátette: úgy véli, van olyan hiteles és rendelkezik azzal a képességgel, hogy erős jelöltté váljon, olyan jelölté, aki a szurkolók és a játék szerelmeseinek az érdekeit képviseli. - "A futballt követőknek is hallatniuk kell a hangjukat és az ő ügyüket is képviselnie kell valakinek" - tette hozzá.

A játékos-pályafutását 2002-ben befejező Ginola, aki futballozott többek között a Paris Saint-Germain, a Newcastle United, a Tottenham Hotspur, az Aston Villa és az Everton csapatában, majd színész és modell volt, az elmúlt időszakban pedig rendszeresen szerepel a BBC, a CNN, a Sky és az al-Dzsazíra sportcsatornáin, szakértők szerint inkább csak egy új hang lehet, mint erős jelölt a komolyabb háttérrel és múlttal rendelkező vetélytársakkal szemben.

Egyelőre még az is kérdéses, hogy valóban harcba szállhat-e a posztért, a jelöltség feltétele ugyanis, hogy a pályázónak az elmúlt ötéves időszakban legalább két évet a nemzetközi labdarúgás irányításában kellett eltöltenie, illetve öt tagszervezet ajánlásával kell rendelkeznie.

A FIFA-t és az elnököt az utóbbi hónapokban rengeteg bírálat érte a 2018-as orosz, illetve a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt. A nemzetközi szövetség május 29-én Zürichben tartja az elnökválasztást, a jelölteknek január 29-ig kell nyilvánosságra hozni szándékukat.