Vilhelmina
10 °C
21 °C

A FIFA 51 Real Madrid-igazolást vizsgál

2015.01.27. 12:10

Ahogy hétőn írtunk róla, a FIFA a Barcelona után a Real Madrid ifjúsági transzferpolitikája után is vizsgálódást kezdeményezett. A BBC-nek most Emilio Butragueno klubigazgató megerősítette, hogy a FIFA az elmúlt öt éve átigazolásával kapcsolatos dokumentumokat kérte be, amely 51 ifjúsági korú futballista szerződtetését érinti. Butragueno hozzátette, teljesen nyugodtan várják az ellenőrzés végeredményét.

A sportvezető elmondta, hogy az 51 játékos nagy része különböző okok miatt információmentességet élvezett. Tíz játékos spanyol állampolgár, 23-at pedig már korábban regisztrált a spanyol klub.

A FIFA-szabály szerint 18 éven aluliak szerződtetésekor három fontos kritériumnak kell megfelelni. Ezek:

  • A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.
  • A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak. Amelyek a következők:
  1. A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
  2. A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
  3. A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
  4. A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.
  • A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.