Paulina
20 °C
35 °C

Beszólt a NOB-elnöknek, mindenki kihátrált Vizer mögül, lemondott

2015.05.31. 16:30 Módosítva: 2015.05.31. 17:02

Lemondott Marius L. Vizer, a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccord elnöke volt, aki a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányította.

Az 57 éves, osztrák-román Vizer a SportAccord áprilisi közgyűlésén azt mondta: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, az általuk elképzelt multisportesemények megszervezését. Vizer azt is nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Hozzátette, hogy szerinte a NOB működési rendszere 

lejárt, idejétmúlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható.

Ezzel annyira magára haragította a sportszövetségeket, hogy egymás után kihátráltak a SportAccord mögül, és bár Vizer pár nappal később elnézést kért a stílusáért, de kijelentette, beszédének tartalmát továbbra is fenntartja.

„Amikor 1988-ban emigráltam a kommunizmus elől, a családommal együtt az életemet kockáztattam azért, hogy egy szabad és demokratikus világban éljek, ahol a legfőbb érték a szólás- és véleményszabadság. Az elmúlt hónapban bebizonyosodott, hogy ebben a szabad világban vannak fontosabb érdekek is, melyek szerint a legfőbb érték a hallgatás" - közölte vasárnap a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányító sportdiplomata.. Vizer közölte: a 2020-as tokiói olimpia koordinációs NOB-bizottságában sem dolgozik tovább.

Ma a rendszer zárt ajtók mögött működik és arisztokraták, leszármazottaik, valamint örökre kinevezett tagok irányítják. Remélem, hogy a jövőben inkább a professzionalizmus, a teljesítmény, a fair play és az átláthatóság jelenti majd az alapokat, valamint a bátorság, hogy valaki ki merje mondani az igazságot.

Összesen 20 sportág - köztük az atlétika, az ökölvívás és a súlyemelés - nemzetközi szövetsége jelezte, hogy felfüggeszti tagságát a SportAccordban. Hasonlóan nyilatkozott a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) és a nyári olimpián szereplő 28 sportág nemzetközi szövetségeit magába foglaló ASOIF is. Vizer vasárnap közölte a döntését, írja az MTI.