Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Meghalt Josef Masopust, az első aranylabdás cseh futballista

2015.06.29. 13:49

Nyolcvannégy éves korában, hosszú betegség után hétfőn elhunyt Josef Masopust, a cseh futball legendája - írja az MTI Petr Procházka, a prágai Josef Masopust Baráti Kör elnökének közlése alapján.

Masopust 1962-ben, a chilei világbajnokságon döntőbe vezette a csehszlovák válogatottat, és ő szerezte az első gólt - a meccset végül a favorit brazilok nyerték 3-1-re. A sportember ugyanabban az évben megkapta az Aranylabdát, ő volt az első cseh, aki kiérdemelte ezt az elismerést.

A játékmester, aki 1960-ban Európa-bajnoki bronzérmes lett a csehszlovák csapattal, 63-szor szerepelt a válogatottban, amelyben tíz gólt szerzett, és 2000-ben az évszázad játékosának választották hazájában. A cseh futball egyik legnagyobb személyisége 1931-ben született. A prágai Dukla katonacsapat színeiben az ötvenes-hatvanas években nyolcszor lett csehszlovák bajnok és háromszor kupagyőztes, a bajnokságban 386 mérkőzésen 79 gólt szerzett. 

Edzőként is sikereket ért el, 1978-ban csehszlovák bajnoki címet szerzett a Zbrojovka Brno csapatával. Később évekig az indonéz ifjúsági válogatott edzőjeként dolgozott.