Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hivatalos Platini FIFA-elnök jelölése

2015.07.29. 15:53

Jelölteti magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjára Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke. A francia sportvezető levélben tudatta a 209 FIFA-tagszervezettel döntését.

"Vannak idők az ember életében, amikor a saját kezébe kell vennie a sorsát. Ez egy személyes, megfontolt döntés volt, amelynek során a futball jövője és az én saját jövőm volt a mérleg két serpenyőjében" - idézte őt az UEFA honlapja szerdán.

A 60 éves Platini mellett a libériai Musa Bility és a brazil Zico is jelezte, pályázik a tisztségre, míg a FIFA korábbi dél-koreai alelnöke, Csung Mong Jun vélhetően augusztusban jelenti be, hogy jelölteti magát. A májusi tisztújító kongresszuson Joseph Blatterrel szemben alulmaradt Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyancsak fontolgatja, hogy ismét megméreti magát a február 26-ára kiírt választáson.

"Platini nem jó a FIFA-nak. A szurkolóknak és játékosoknak valaki jobbra van szükségük" - nyilatkozta al-Husszein, aki hozzátette, a nemzetközi szövetségnek egy új, független vezetőre van szüksége, aki nem folytatja a közelmúlt gyakorlatait.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.