Lehel
17 °C
27 °C

Dél-koreai jelölt is indul a FIFA-elnökségért

2015.07.30. 10:55 Módosítva: 2016.08.25. 16:53

Csung Mong Jun, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi dél-koreai alelnöke a Reuters hírügynökségnek adott csütörtöki interjúban bejelentette, indul a FIFA elnöki posztjáért.

Mint mondta, részese akar lenni a korrupcióval átitatott szervezet megtisztításának.

Szerdán az európai sportági szövetség (UEFA) elnöke, a francia Michel Platini nyilvánította ki indulási szándékát, mellette a libériai Musa Bility és a brazil Zico is jelezte, hogy indulni akar. A májusi tisztújító kongresszuson Joseph Blatterrel szemben alulmaradt Ali bin al-Husszein jordán herceg ugyancsak fontolgatja, hogy ismét megméreti magát a február 26-ára kiírt választáson.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket, írja az MTI. 

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.