Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Blatter nem tágít, februárig elnök marad

2015.09.28. 21:56

Joseph Blatter tervei szerint februárig ellátja az elnöki teendőket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) élén annak ellenére, hogy a svájci hatóságok korrupció gyanújával nyomoznak ellene, írta az MTI.

A svájci sportvezető személyes ügyvédei, a szintén svájci Lorenz Erni és az amerikai Richard Cullen olyan nyilatkozatot tettek közzé hétfőn, amelyben Blatter kijelentette, semmi illegális vagy helytelen dolgot nem követett el. A levélben Blatter értékének megfelelő kompenzációnak nevezte azt a 2 millió svájci frankot, amelyet tanácsadóként Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke kapott.

A svájci legfőbb államügyész pénteki bejelentése szerint Blatter ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, melynek nyomán házkutatást tartották az irodájában és számos iratot lefoglaltak. A svájci hatóság tanúként szintén kihallgatta Platinit annak kapcsán, hogy kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA alapjaiból származó pénz "állítólag 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkára lett kifizetve". Blattert azzal is gyanúsítják, hogy a FIFA érdekeivel ellentétes szerződést kötött a világbajnokságok televíziós jogairól.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A küldöttgyűlés február 26-án lesz.