Történelmi feltámadás Nihat vezérletével

2008.06.16. 13:43 Módosítva: 2008.06.16. 15:52
Törökország németes stílusban fordítgatja meg a hajrában a meccseit. Már a nyolcban vannak, ahol Horvátországgal találkoznak. Nihat Kahveci 260 percen át nem csinált semmit az Eb-n. Miért erőlködött volna, ha öt perc is elég volt a lényeghez?

Minden idők egyik legbrutálisabb feltámadását produkálta a török válogatott, amikor Nihat Kahveci vezérletével két perc leforgása alatt fordította meg a Csehország elleni rangadót. A Villarreal csatára a válogatott legjobb támadójának számít, de még csak első góljait szerezte a tornán. Soha jobbkor.

Formájuk alapján egyáltalán nem volt várható, hogy az Eb-n eddig a védők között nem nagy sikerrel őrlődő Nihat hőssé, a csehek kapuját pedig a tőle megszokott magabiztossággal őrző Cech tragikus figurává válik. Aztán az utolsó tíz percre fordulva a cseh kapus előbb a csatár elé ejtette a labdát, két perccel később pedig Nihat kilépett és gyönyörű mozdulattal a legjobb nyolc közé juttatta Törökországot.

A mérkőzés első félideje nyomasztó cseh fölényben telt, végig az történt a pályán, amit Brückner szövetségi kapitány eltervezett, és egy óra elteltével kétgólos vezetésről várhatták a hajrát. Az utolsó negyedórára viszont az addig magabiztosan védekező, sőt kontrákra is vállalkozó cseh csapat hátsó alakzata összeroppant, a törökök pedig Nihat vezérletével kegyetlen büntetést mértek rájuk.

„Nem számított, hogy 2-0-ra, vagy 4-0-ra kapunk ki, muszáj volt támadnunk. Még akkor is, amikor mindenki az egyenlítésnek örült és már a büntetőkre készült gondolatban, mutattam a játékosaimnak, hogy menjenek feljebb és próbáljanak még egy gólt szerezni.” – nyilatkozta a lefújás után Fatih Terim.

A török szövetségi kapitány némi önkritikát gyakorolva így folytatta: „Nem kezdtünk jól, az első félidőben egészen egyszerűen jobban játszottak a csehek. Hiába érezték a játékosaim is így, nem adták fel egy pillanatra sem, és próbálták játszani a saját játékukat. Örülök, hogy kitartásunk végül eredményt hozott.”

„Megmutattuk az egész világnak, milyen erősek vagyunk. Nem veszítettük el a hitünket, most már csak annyi dolgunk van, hogy a második félidőben mutatott játékunkat játsszuk Horvátország ellen az egész mérkőzésen. Megyünk Bécsbe, és reméljük, egészen június 29-ig ott is maradunk.”

Az Emre távollétében csapatkapitányként is funkcionáló csatár természetesen majd kicsattant a boldogságtól: „Rettenetesen boldog vagyok! Tegnap nem játszottunk jól az első félidőben, de hittünk magunkban. Az első gól nagyon fontos volt, visszaadta a reményt, a csehekben pedig kétséget ébresztett. Nem minden nagy tornán van lehetősége az embernek a tegnapihoz hasonló dolgot átélni. Csodálatos élmény volt.”

Törökország már Svájc ellen is a hajrában szerezte meg a győzelmet, most pedig a csoportból való továbbjutásuk eldöntését hagyták az utolsó tíz percre. Fatih Terim csapata fordulóról fordulóra jobban játszik, és ahogy azt tegnap is bizonyította, mentálisan roppant erős gárda száll szembe Horvátországgal a negyeddöntőben.

Kicsit már előre tekintve Nihat így értékelte csapata további esélyeit: „A Portugália elleni meccs után sokan nem hitték, de ott vagyunk a legjobb nyolc között. Ha pedig rosszul játszva is tudunk győzelmet aratni, akkor biztos vagyok benne, hogy ha jól játszunk, bárkit meg tudunk verni.” Zárszóként élete legfontosabb góljának nevezte a tegnapi, továbbjutást érő találatot.  • Tippek
  • Biztosítás