Szilárda
-4 °C
3 °C

Újpest-FTC 3-2

2002.05.18. 20:12
Izgalmas mérkőzésen 3-2-es hazai győzelem született az Újpest-FTC rangadón. A gyenge színvonalú és eseményekben szűkölködő első félidőt gólzáporos második követte. A hazaiak gyorsan kétgólos előnyre tettek szert, amit a vendégek Jovics duplájával négy perc alatt kiegyenlítettetek. A győztes gólt Herczegh lőtte a hosszabbításban.
Ha csak szigorúan a számokat nézzük, akkor az újpestek számára nem sok minden dőlt el az FTC ellen összecsapáson. A lila-fehérek ugyanis a Magyar Kupa megnyerésével már korábban teljesítették célkitűzésüket, és kivívták a nemzetközi kupaszereplést. A bajnokságban pedig már eldőlt, hogy a jelenleg hatodik helyen álló gárda nem léphet fel a dobogóra.

Ám hiába a számok szigorú tényszerűsége, egy Újpest-FTC mérkőzésnek mindig hatalmas presztízsjellege van. A két csapat játékosainak és szurkolótáboruk számára egyaránt- alakuljon akárhogy is bajnoki tabella- mindenképen ez találkozó az Év mérkőzése. Ráadásként ferencvárosiak számára a tét sem volt kevés: a ZTE-vel és MTK-val egyetemben még van esélyük bajnoki aranyérem megszerzésére.

Ennek megfelelően mintegy fél órával mérkőzés előtt inkább az FTC "ultrái" gyülekeztek nagyobb számban. Az Index helyszíni tudósítója szerint a vendégek drukkerek ezúttal- az elmúlt évekkel egy-egy esetével szemben - ezúttal békés körülmények között foglalhatták el az egyik kapu mögött, a számukra fenntartott helyeket. Botrány, verekedés nem volt, a körülményekhez képest mindenki nyugodtan bejutott a stadionba.

Már korábban nyilvánosságra került, hogy a vendégeknél nem játszik az eltiltott Gera, Gyepes és Dragóner, és meccs előtt az is eldőlt, hogy a hazaiaknál kimarad a sérült Túlió, aki ezúttal civilben tekintette meg a mérkőzést a tribünről.

Talán a hőség tette, de meglehetősen közepes iramban kezdődött az összecsapás. A játékosok leginkább egymással voltak elfoglalva, a sok szabálytalanság miatt nem alakult ki folyamatos játék. Az első lehetőség hazai kapu előtt adódott a 7. percben, de kiugró Lipcsei elől Szántai kivetődve hárított. A túloldalon Erős lőtt 15 méterről, de Szűcs látványos robinzonáddal szögletre mentett.

Az első negyedóra végén Szántai okozott izgalmat: előbb elé ejtette ki Lipcsei beadását, de a középpályás lövésébe már bravúrral belevetődött. A félidő felénél Lipcsei 22 küldött lapos, pattogós szabadrúgást kapura, Szántai vetődve kitenyerelte a labdát, míg a berobbanó Balogh lövése már kisodródott helyzetből a kapust találta el.

Jórészt a pálya közepén folyt a közepesnek sem értékelhető játé, igazi helyzet nem is alakult ki, a közönség pedig inkább a már "megszokott" rigmusokkal szórakoztatat önmagát. Két kényszerű cserét jegyezhettünk fel a félidő végén: Sloncik helyett Móri, Horváth Péter helyére pedig Szili állt be.

Góllal kezdődött a második félidő. Az 55. percben Erős kapott labdát a ferencvárosi félpálya közepén, megiramodott, és miután a vendég védők csak tisztes távolból szemlélték (vajon miért nem támadta meg a hazai játékost az FTC teljes védősora?) húsz méterről középmagas lövést zúdította kapura, a labda pedig a vetődő Szűcs kezét vágódott a sarokba (1-0).

Az FTC játékosai még fel sem ocsúdtak a kapott gól okozta sokkból, négy perccel később megkapták a másodikat is. Herczeg futott el a szélen középre adását az üresen álló Móri a kapusba lőtte, ám a kipattanót második hullámban érkező Lőw a léc alá vágta (2-0).

"Ha egy üzlet beindul": a 61. percben újabb gólt láthatott a publikum- de ezúttal a zöld-fehérek voltak eredményesek. Lipcsei jól ugratta ki a lesre játszó védők közül Jovicsot, és légiós csatára kivetődő Szántai mellett magabiztosan helyezett a hálóba. Sőt, a 63. percben egyenlítet a Fradi! Penksa beadására Jovics emelkedett a tizenegyes ponton a legmagasabbra, és nagyszerű mozdulattal a sarokba fejelt (2-2).

A hajrában a sok góltól kisé megrettent játékosok már jobban ügyeltek a védekezésre, így helyzet már jóval kevesebb alakult ki. A legnagyobbat Jovocs hagyta ki, aki ha jobban koncentrál, megszerezhette volna harmadik találatát.

A lehetőség kimaradt, nem úgy túloldalon! A hosszabbításban Poljakovic a lesre játszó védők közül- a televíziós visszajátszás egyértelműen megmutatta, hogy nem volt les!- Herczeghez játszott, aki belőtte az újpestiek győztes gólját (3-2).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!