Szilárda
-4 °C
3 °C

Bajnok a ZTE

2002.05.22. 19:49
Tizenhatezer néző ünnepelte az egerszegiek 1-1-es döntetlenjét a Fradi ellen, ami egyben a zalai csapat bajnoki címét jelentette. A klub legnagyobb sikerét aratta mindezzel, hiszen eddig még a dobogóra sem sikerült felkapaszkodnia az együttesnek. Az egész szezon során Bozsik Péter csapata nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, hiszen mindössze hét vereséget gyűjtött be a harminchét forduló során.
A Ferencváros és a ZTE immáron negyedszer találkozott egymással ebben a szezonban, kétszer a vidékiek nyertek, egyszer azonban a jelenleg harmadik helyen álló - öt pontos hátrányban lévő - zöld-fehérek szerezték meg a három pontot.

Megilletődötten kezdtek a hazaiak

Ebből azonban a jelenlegi esélyekre képtelenség volt következtetni, hiszen mégiscsak egy ki-ki meccsről volt szó. Bozsik Péter együttese Egressyt nélkülözve - kiállították a legutóbbi bajnokin - volt kénytelen felállni a meccsre, míg a Fradiban Kapic nem játszhatott.

A meccs, ahogyan várható volt, nagy iramban, kisebb durvaságokkal kezdődött. A Fradi kezdett jobban, két szögletet is lőhettek, az első veszélyes lövést Kriston küldte kapura. A tizenegyedik percben Waltner bombázott kapura, ám Szűcs hárított a szöglet után ismét Waltner veszélyeztetett, de fejesét nagy bravúrral védte a Fradi kapusa.

Szűcs bravúrjai mentették meg a Fradit

Változatos percek következtek, egyik csapat sem tudott fölénybe kerülni, a kapuk azonban Gera középre tartó kapáslövését és Gyepes gyenge fejesét leszámítva nem forogtak veszélyben. A huszadik percben kiderült, hogy a Dunaferr megszerezte a vezetést az MTK ellen, ami egyben azt jelenti, hogy a döntetlennel is bajnok a ZTE.

Talán ez a tény is inspirálta a ZTE-t, Kenesei lövése azonban fél méterrel célt tévesztett, egy percre rá Róth majd Waltner is ziccerben hibázott. Újabb egy perc után megint Kenesei következett, ám a kifutó Szűcs felett nem tudta átemelni a labdát.

A Dunaferr kaparja ki a gesztenyét az egerszegieknek?

Kevéssel az első félóra után Szamosi húzta meg a baloldalon, középre adását Róth körülményesen kezelte le, így tíz méteres lövésébe beleléptek a védők. Egy perc sem telt el, amikor Kenesei éles szögből leadott bombáját fogta meg Szűcs. A Fradi válasza két erőtlen fejes volt.

Együtt marad a csapat
Bozsik Péter a meccs utáni nyilatkozatában kifejtette: amikor elfogadta a zalaiak ajánlatát, akkor a tervekben az szerepelt, hogy a második évre nemzetközi kupás helyen szerepeljenek. "Aligha bánkódik most emiatt bárki is" - tette hozzá gyorsan. Azt is kijelentette, hogy a gárda együtt marad, a konkrét igazolásokról azonban egyelőre nem tudott semmit mondani. S hogy mi emelte a többi társulat fölé a ZTE-t? Az egység - válaszolt a fiatal szakvezető.

A 38. percben Róth ismét villant, de szép cselsorozat után a lövésre nem maradt ereje. Még ugyanabban a percben Nagy Lajos lövése centikkel zúgott mellé. A Dunaferr eközben újabb gólt rúgott, vagyis egyre bizonyosabbnak látszik a ZTE történelmi aranyérme. A meccs egyébként kitűnő iramú, a Fradinak a második félidőben jelentősen fel kell javulnia, ha még versenyben akar maradni az első helyért.

Gyepes estében lőtt a kapuba

A hazaiak azonban ott folytatták, ahol előzőleg abbahagyták. Kenesei hét méteres fejese - magára hagyták a védők - célt tévesztett. Nem sokáig váratott magára a zöldek válasza, Kriston bombája könnyen beakadhatott volna.

Aztán váratlanul vezetéshez jutott a Fradi. A csereként beállt Vén szabadrúgása után Gyepes estében öt méterről kotorta a dermedten álló Turi mellett a jobb sarokba a labdát. A másik oldalon Kenesei szabadrúgása ment arasznyival mellé. A jelen állás szerint a ZTE az első helyen maradt, két pont az előnye a fővárosiakkal szemben, de hát még nincs vége.

A csereként beállt Jovic a 68. percben növelhette volna a Fradi előnyét, de miután elvitte a labdát Turi mellett, a hátraérő Csóka a gólvonalról szögletre mentett. A szögletet Gera csúsztatta meg nagyon veszélyesen, de Dragóner lemaradt a labdáról.

A kimaradt tizenegyes ellenére bajnok a ZTE

A 71. percben aztán egyenlített az Egerszeg. Nagy passzolt Waltnerhez, ő az egy perccel korábban beállt Sabóhoz játszott, aki nagy nyugalommal tizenkét méterről ballal a bal sarokba lőtt. Sabo első gólja volt kék-fehér színekben, ez pedig azt jelentette: ismét bajnok a ZTE!

Sabo néhány perc múlva ziccerben lőhetett, Szűcs nagy bravúrral védett. Tíz perccel a vége előtt Kenesei remek csel után elesett a tizenhatoson belül, Ábrahám kissé érthetelenül büntetőt ítélt. A sértett azonban kihagyta - Szűcs szép vetődéssel hárított -, így továbbra is nyílt maradt a meccs. Ezek után Waltner hibázott nagy helyzetben.

A lényegen azonban mindez nem változtatott, a ZTE bajnok lett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!