Szilárda
-4 °C
2 °C

Nehéz MTK győzelem Illés metserhármasával

2002.08.10. 23:38
Eleinte úgy tűnt az MTK könnyedén lemossa a Debrecent, végül azonban éppen hogy csak nyertek a kék-fehérek. Az első osztályú magyar bajnokságban focit továbbra sem láthatunk, de most legalább egy csomó gólt lőttek, és az elkötelezett szurkerek az utolsó pillanatig izgulhattak. Illés Béla pedig a legnagyobb.
A Debrecenből sérülés miatt hiányzott Dombi, és bár vállalta a játékot nem volt teljesen fitt Sándor Tamás sem. Az MTK-ba az előző héten Újpesten győztes csapatoz képest, pedig visszakerült a kezdőbe Zavadszky. A bajnokságot mindkét csapat két győzelemmel kezdte, az edzők pedig egyaránt átütő támadójátékról beszéltek a meccs előtt, úgyhogy lehetett erősen bizakodni.

És tényleg. Bő negyedóra alatt már 2-1 volt az eredmény, igaz ezt sokkal inkább a védelmeknek, mint a támadóknak köszönhettük. Az első gólt legalább még egy lendületes Illés - Zavadszky kényszerítő előzte meg, de azért már ott is hihetetlen volt, hogy az MTK kapitánya hogyan vezethette keresztbe a labdát végig a tizenhatos előtt (1-0).

Illés második gólját viszont bárki megtalálhatja a Huszonnégy tipikus grundfoci jelenet színes illusztrációkkal című népszerű kézikönyvben. Molnár ívelt keresztbe a jobb szélről. A labda először átrepült két DVSC védő fölött, majd már csak középmagasan Balogh kapus előtt és ezzel együtt két másik loki védő mögött, végül majdnem leesett a túloldalon, de Illés még lépett egy nagyot, és még mielőtt földet ért volna, a jobb felsőbe vágta (2-0). Egyetlen perc múlva a túloldalon Balog ívelt jobbról pont ugyanúgy keresztbe, mint előtte Molnár. Az MTK védői annyiban különböztek a debreceniektől, hogy nem bámulták közelről végig a labda röppályáját, hanem egyszerűen a környéken sem voltak. Hajdu ugyan mozdult a hosszú felé, de Sumidica profi (és egyébként az ő szemszögéből az egyszerűbb) módon a kapus mozgásával ellentétes irányba fejelte a labdát (2-1).

Még az első félidőben Illés kihagyott egy tizenegyest, mondhatni Balogh vetődött ezúttal tényleg ügyesen. Aztán Dragan csúnyán megszívatta Szekerest a tizenhatos jobboldali sarkánál, megindult befelé és ballal a hosszúba vágta (3-1). A szünetben tehát már úgy tűnt a hazaiak könnyedén hozzák a meccset.

A második félidőre azonban felpörgött a DVSC, illetve valószínűbb, hogy inkább az MTK játékosok lazázták el. Az 53. percben Selymes rúghatott szabadot majdnem az alapvonalról. Első ránézésre a legbutább megoldást választotta, amikor félmagasan rányeste, elvileg Hajdunak simán kellett volna fognia, az egyébként középgyenge lövést. Sumudica azonban pont keresztbe futott előtte amikor meg kellett volna fognia a labdát, és ez annyira elgondolkodtatta, hogy közben megfeledkezett a labdáról, ami véletlenül még így is majdnem elakadt benne. De csak majdnem. (3-2)

Mindössze hat perccel később egy erőtlen debreceni állítottak meg az MTK védők. A labdakihozatalba azonban nagyon belebonyolódtak, Lambulic, Elek, Komlósi és Jezdimirovic addig töketlenkedett, amíg Böőr megszerezte labdát, kilépett közülük, és 14 méterről bal alsó sarokba lőtt (3-3).

Ahogy 2-0-nál és 3-1-nél a meccs még könnyed MTK győzelemnek tűnt, úgy ekkor már inkább a debreceni siker volt prognosztizálható, hiszen ők maradtak lendületbe, igaz helyzetet az MTK hozott össze ismét, de Ferenczi elbénázta. Végül azonban Illés harmadik - és az egész meccs legszebb - góljával eldöntötte a dolgot.

Illés előbb elhúzott a védők mellett és Czvitkovics elé sarkalt, aki 14 lőtt, de Balogh szépen védett. A labda visszapattant a tizenhatos elé, majd egy passz után Czvitkovics kiugratta Illést a baloldalon, aki ugyan tök egyedül állt, de mégis gyönyörűen csavart a bal felsőbe (4-3).

Még egy pár helyzet is volt a végén, de a Debrecennek már nem sikerült egyenlítenie, a hazaiak meg persze boldogok voltak a harmadik győzelmükkel. Az egész meccs a jól ismert magyar színvonalon, de a szokásosnál azért nagyobb iramban és sokkal változatosabban ment. Éljen, éljen!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!