Árpád
-2 °C
3 °C

Kemény rendőrség, gyenge FTC-támadások

2002.09.02. 15:28
Az MTK nyerte a Várszegi-csapatok egyébként végig elég feszült hangulatú meccsét. Nem teljesen érdemtelenül, de azért csak éppenhogy.
Az Üllői úti stadionban a vendégszektor mellett lakik az Aryan Army ('Árja Hadsereg') nevű csoport. Pont olyanok, mint amilyennek elképzeljük: Árpád-sávos zászlóval ugrálnak, rituálisan rázzák az öklüket, alkalomszerűen összeverekednek másokkal.

A meccs első negyedórájának végén a szemközti lelátóról annyit látszott, hogy az árják szektorába (16-os) rohamrendőrök nyomulnak be, és összecsapnak a húsz-huszonöt tagú Hadsereggel. Pár perc közelharc után, miközben az árjákat már a kapu mögötti hagyományos Fradi B-középből érkező száz-százötven ember segítette, visszahúzódtak.

Árja viszonyok
A ferencvárosi keménymag (sok más szurkolótáborhoz hasonlóan), önmagukat különböző szurkolói csoportonként számon tartó társaságok szövevényes hálózatából áll. Elképzelhető, hogy a vasárnap esti botrány szereplői nemcsak az Aryan Army nevű csoport, hanem a honlapjuk szerint más csoportokkal együtt alakított 16-os szektor tagjai voltak.
Ami biztos: a lelátórész előtti kerítésen az Aryan Army drapéria lógott. Az összecsapás közben érkező segédcsapat pedig feltételezhetően főleg a II-es szektor tagjaiból álhatott.
A 16-os szektor nyíltan vállalja politikai, sőt vallásos meggyőződését is. Honlapjuk szerint: "A csoport jobboldali beállítottságú - mint a többi csoport - a különbség, hogy szélsőséges! Magyarok! Nacionalisták! Istenhívők!"
Szemből úgy tűnt, hogy valakit ki is emeltek a tömegből, mindenesetre hosszú, és heves "Simontibizést" hagytak maguk után. (A borsodiliga.hu információja szerint a rendőrség akcióját egy nyilaskeresztes zászló váltotta ki).

A huszonhatodik percben végre a pályán is történt valami, igaz a nézők többségét ez csak tovább hergelte. A Ferencváros kapujától húsz méterre jutott szabadrúgáshoz az MTK, amit Illés középre csavart, Zavadszky pedig 6 méterről a jobb sarokba csúsztatott.

Öt perccel később Dragóner az MTK térfelének közepén elszúrt egy szépen induló cselsorozatot, majd nagyon csúnyán rátartott a becsúszó Komlósi lábfejére. Bede játékvezető azonnal kiállította a ferencvárosi játékost, de ezzel annyira beijesztette saját magát, hogy a következő percben már csak sárgával bűntette Gera, majd Jezdimirovic ugyancsak kiállításértékű belemenését.

Közvetlenül a szünet előtt, Illés élesen fejelte a léc alá Rednic remek beívelését, Szűcs azonban bravúrosan védett.

Az első félidőben egyébként az MTK se játszott túl fényesen, de a hazaiak kifejezetten gyengék voltak. Lipcsei még rendben is lett volna, de Tököli például teljesen eltűnt, Leandro se csinált semmit, Gera pedig rendszeresen tönkre vágta a Fradi lendületből induló akcióit.

A második félidő FTC-támadásokkal és Gera magára találásával indult. Füzi elvesztett egy labdát a középpályán, Kriston gyorsan indított, Gera tizenhét méterről, futtából a kapufára bombázott.

Aztán a hazai próbálkozások folytatódtak az egész második félidőben, de komoly gólhelyzetet már nem bírtak összehozni. Igaz, emberhátrányban játszottak, de azt is csak a hetvennyolcadik percig, mert akkor Jezdimirovic megkapta második sárgalapját.

Valószínűleg egy tizenegyes is járt volna a Fradinak, Komlósi legalábbis biztosan kezezett a saját tizenhatosán belül, de Bede az MTK-játékos elleni (sokkal kevésbé egyértelmű) lökést fújta be. A végén még Gyepes tizenöt méterről rálőtte, de Hajdu odaért valahogy.

Akár be is mehetett volna, de azért ez se volt kihagyhatatlan helyzet, mint ahogy Gera kapufáján kívül az egész meccsen nem tudtak összehozni a hazaiak akár csak egy majdnem-gólt. Figyelembe véve még a múlt heti döntetlent Dunaújvárosban, és a hétközi égést Limassolban, a legkevesebb amit a Fradiról megállapíthatunk, hogy hullámvölgyben van.

Az MTK viszont ezzel a győzelmével már vezeti a bajnokságot, pedig a második félidő nagy részét emberelőnyben is végigbekkelő csapat olyan nagyon ezt nem érdemelné meg. A három pontot is csak azért, mert az ellenfél még gyengébb volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?