Aliz
6 °C
14 °C

Pista

2002.11.03. 02:15
Pár perccel a meccs vége elött Ferenczi kapott viszonylag jó labdát az UTE tizenhatosánál, jobboldalt kilépett és a rövid felsőbe vágott remek lövéssel döntötte el a végeredményt. "Gyakorlatilag kizártnak tartottam, hogy egyáltalán a kapu irányába tud lőni" - mondta az eksztázis első hulláma után László, a mértéktartó MTK fan. A főlelátó még mindig örjöngött: "Pista, Pista"!
"A megfeszíetett munka eredménye, hogy ilyen izgalmas, de bonyolult útvonalat választottunk" - jelentette ki László, a Rasta Business főszerkesztője, útban a Hungária kőrúti stadion felé. Negyed órával korábban még fontos üzleti ügyeinket intéztük a főszerkesztővel, és most lángoló szemekkel vette be a kanyart az egyre reménytelenebb kerülőutak közben. Aggódtunk, hogy lekéssük az elejét.

Hétköznapi perverzió

Pánikba azért nem estünk. Magyar meccsre járni sima hétköznapi perverzió, azok akik (már) nem járnak, azt hiszik, hogy a meccsrejárók ezt nem veszik észre, pedig mi tudjuk csak igazán. Az MTK stadion körül ezúttal sem hömpölygött nagy hullámokban a tömeg, mondjuk máshova se járnak sokkal többen. Az MTI aztán háromezer nézőt írt, jó nagy kamu, legfeljebb a fele lehetett.

Az első félidő még a szokásosnál is unalmasabb volt, pedig az MTK-ban ezúttal kezdő volt a fiatal Juhász Roland is, aki pár napja elindított saját honlapján adta hírül, hogy kialakítás alatt van autogrammkártyája, amelyből rövid időn belül lehetőségünk lesz rendelni. "Rendeljünk egy csomót, aztán adjuk el az alattunk ülő faszinak" - javasolta László, aki változatlanul piros szemekkel próbált kedvenceibe szugerálni legalább egy értelmes támadást.

Simek váratlanul rálövi

Közvetlen alattunk egy középkorú pasi ült Surda-kalapban, és folyamatosan németül instruálta a hazai játékosokat. "Rednic például román, és ha azon belül erdélyi, akkor simán lehetett szász dajkája" - talált világos magyarázatot a főszerkesztő. Közben az újpesti Simek szabadrúgásból váratlanul kapura lőtt, később jól adott be az alapvonalról, Rósa pedig öt méterről teljesen értelmetlenül sarkalt egy jó nagyot. Hajdu, az MTK kapusa mindkétszer védett, illetve a második helyzetnél nem ugrott el az érkező labda elől.

Pár évvel ezelőtt az MTK pályára még legalább helyes csajok is jártak, akik fejhangon visították egy-egy helyzetnél: "Béla"! Most viszont maximum három nőt láttunk, és az egyikről közűlük tudjuk, hogy igazából Vasas szurkoló.

Vöri megkeveri a lapokat

A második félidőre átmentünk a főlelátó túloldalára, és megérte, mert így közelebbről láthattuk ahogy az MTK belelendül. Ekkor már Juhász helyett Ferenczi játszott elöl, a hazai közönség nem kis aggodalmára. De az MTK támadójátéka nem is rajtuk múlik, hanem elsősorban Illésen, aki talán az egyetlen valódi magyar focista, másodsorban meg Zavadszkyn és Rednicen, akik meg néha azért képesek imitálni a focistát.

Észlelte a bajt a vendégeknél Szabó edző is, és gyorsan elhatározta: egy merész Simek-Németh cserével megkeveri a lapokat. Az Újpest szerte népszerű Vöritől utoljára a Paris SG elleni meccsen láttam nagy stratégiai húzást, és akkor is Simeket cserélte, de nem le, hanem be. A jobbfutó akkor Juhár, a balhátvédet játszó söprögető helyett ment be, akinek helyére elvileg Kunzo irányító került volna. Szabó egyúttal egészpályás letámadásra utasította csapatát, amelyet Juhár helyén két percen belül gólt kapott. Szabó edzó ezúttal is letámadást vezényelt.

Fererncziből Pista lesz

De most működött a dolog. Az Újpestnek sikerült megállítania a középpályán a hazaiakat, és ugyan veszélyesebb támadásra nem futotta, de már az MTK sem játszott fölényeben.

A főtribün egyre elkeseredettebben nézte a történetet, szidták a csapatot, Ferenczit főleg, Juhos bírót meg persze még inkább. (Juhosnak tényleg voltak hülyeségei: egy szabályosnak tűnő MTK gólnál például lest fújt). Végül minden előzetes jel ellenére Cvitkovics mégis lepasszolta, Ferenczi mégis belőtte, de akkor a főtribünön már mégis Pista volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?