Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gera bombagóljával verte a Fradi az Újpestet

2003.12.01. 09:22
Rendbontás nélkül került sorra a minden évben nagy érdeklődéssel várt Fradi-Újpest bajnoki találkozó. Küzdelmes, élvezetes játékot láthatott a tízezer fős közönség, amit Gera pazar góljával a hazaiak nyertek.
A sorsolás szeszélye folytán az év első és utolsó meccsét is a két ősi rivális játszotta. Márciusban Tököli Attila kevéssel a vége előtt szerezte meg az Üllői úton a győztes gólt, most viszont a csatárnak köszönhetően már a nyolcadik percben vezetéshez jutott a Fradi. Kriston beívelése után a támadó a tizenhatoson belül átvette a labdát, csinált egy cselt, lövésébe Szélesi belelépett, lábáról pedig védhetetlenül vágódott a labda Vlaszák kapujának közepébe.

Elég volt az "Elég volt"-ból

Nem örülhetett azonban sokáig a hazai szurkolótábor, amelyik az "Elég Volt!"-felirat helyett a "Mindent belét!" függesztette ki. (Hamarosan a "Szeiler nincs maradásod" transzparens is előkerült.) A félidő felénél Tokody húzott el a baloldalon, középre adására Simek kitűnő ütemben érkezett, és tizenöt méterről jobbal, a bal alsóba vágta a labdát.

Nyolc perccel később, és egy kevéssel távolabbról ismét a válogatottban is bemutatkozó játékos próbálkozott, Szűcs ezúttal is verve volt, a kapufa viszont megmentette a zöldeket. A túloldalon pedig Vlaszák az Újpestet. Gera passza után Tököli lőhetett nyolc méterről, de a kapus mentett.

Tököli szabályos gólját nem adta meg a bíró

Aztán következett a találkozó legvitatottabb esete. Lipcsei szabadrúgása után Tököli fejelt kapura, Vlaszák üggyel-bajjal hárított - a kapufát érintette először a labda, utána vágta ki a kapus -, de az nb1.hu szerint a gólvonal mögött volt a labda. Dubraviczky továbbot intett, és reklamálásért sárgát adott Tökölinek.

A második félidőben is maradt a jó iramú játék, és negyedóra múltán Gera parádés gólt szerzett. Leandro beadása után a levegőben átvette a labdát, majd fordulásból, tizenhat méterről a kapuba bombázott.

Leo lábában maradt a harmadik gól

A folytatásban az Újpest aktivizálta magát, Tokody lövését Szűcs fogta, de ennél is nagyobb helyzetet hibázott el Leandro, aki öt méterről nem találta el a kaput.

A tízezer fős publikum önfeledten ünnepelte csapatát, amelyik rászolgált a győzelemre. A meccs után nem volt botrányt azt leszámítva, hogy a lefújás után az egyik vendégdrukker átmászott a kerítésen, s így mutogatott a hazai fanatikusok irányába, majd hirtelen leesett. A háromméteres zuhanás következtében elveszítette az eszméletét. A helyszínen lévő mentősök ellátták a sérültet, aki az ápolás után saját felelősségére nem akarta, hogy kórházba szállítsák.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság emellett arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rangadó előtt öt szurkolót állított elő garázdaság miatt. Három vendégdrukker még Újpesten, míg két hazai fanatikus az Üllői úti stadion előtt jutott erre a sorsa. A találkozó alatt a rendőrségnek már nem volt dolga. Utána az Árpád hídi metrómegállónál újabb 22 szurkolót állítottak elő. A megvadult drukkerek az Újpest-Központ felé közlekedő metrón jelentős károkat okoztak - ezt jelenleg szakértők vizsgálják -, s emiatt az utasok nagy része félelmében leszállt a szerelvényről.

Eredmények:
Ferencváros-Újpest FC 2-1 (1-1)
Üllői út, 10 ezer néző, v.: Dubraviczky
Ferencváros: Szűcs - Bognár, Vukmir, Zováth - Kriston, Lipcsei (Szkukalek, 74.), Kapic, Kiss - Gera (Penksa, 91.), Tököli (Sasu, 74.), Leandro
Újpest: Vlaszák - Szélesi, Tamási (Nagy G., a szünetben), Juhár, Vanczák - Simek, Erős (Polonkai, 62.), Farkas, Rósa H. (Rajczi, 74.) - Tokody, Kovács Z.
gólszerzők: Tököli (7.), Gera (57.), illetve Simek (21.)
sárga lap: Kriston (19.), Kapic (38.), Tököli (45.), illetve Kovács Z. (19.), Rósa H. (59.), Szélesi (82.)