Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Afrika-kupa start könnygázzal, gumibottal

2012.01.22. 20:46

Azt nem tudjuk, hogy az Afrika-kupa-rendező Gabon és Egyenlítői-Guinea milyen tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetközi sportesemények szervezésében, de az biztos, utóbbi ország szombaton gazdagodott néhánnyal. Például azzal, hogy mindenki jobban jár, ha a felspannolt szurkolókat nem csak egy kapun próbálják beengedni a stadionba, és hogy a gumibotozást nem feltétlenül lehet eladni a futballkultúra szenvedélyes hozzávalójaként.

A szombati Egyenlítői-Guinea–Líbia mérkőzésre, és az előtte lévő megnyitóünnepségre 30 ezren próbáltak bejutni a malambói Bata-stadionba. A szervezők azonban úgy gondolták, hogy elég egy kapun keresztül beengedni a tömeget, mondván, ott tudják egytől-egyig a jegyeket ellenőrizni.

A zárt kapuknál azonban így nagyobb tülekedés támadt, mint a darfúri menekülttáborban ételosztáskor.

A szerencsétlenebbek az életükért és levegőért küzdöttek, mert a rendőrök és katonák által hajkurászott szurkolótársaik a bejárati kapukhoz passzírozták őket. A katonák úgy vélték, ortodox módszerekkel majd rendet raknak a szerfelett különleges igénnyel - úgyis, mint szeretnének bejutni a stadionba - fellépő szurkolók közt. Ezért gyorsan szétosztottak jó pár gumibotütést, és könnygázt is a tömeg közé lőttek, hogy biztosan emlékezetes legyen a nyitómérkőzés.

A keménykedésben azért csak részeredményeket tudtak felmutatni, mihelyst több kaput nyitottak ki az izraeli biztonsági tanácsadók javaslatára, a megvadult gnúcsordához hasonlító tömeg teljesen kontrollálatlanná vált. Sehol egy ruházatátvizsgálás, semmi keresztkérdés, így a stadionba akár a világ legnagyobb vuvuzela-szállítmánya is gond nélkül bejuthatott.