Laura, Alida
15 °C
32 °C

Gabonban egyszer már minden elveszett

2012.02.12. 10:28

1993. április 7-én Zambia válogatottja Szenegálba tartott világbajnoki selejtezőre, de a gép Gabon fővárosa, Libreville mellett a tengerbe zuhant. A katasztrófát senki sem élte túl, minden játékos életét vesztette. A válogatott idén meglepetésre döntős az Afrika-kupán. 2012. február 12-én Elefántcsontparttal játszanak a címért. Hol? Libreville-ben.

Zambia-92-adidas-uniform-green-green-green-group

A tizenkilenc évvel ezelőtti szerencsétlenségért a kimerült pilótát, a jelzőfények hiányát és a motorproblémákat egyaránt okolták. A gép alig hagyta el Libreville repülőterét, amikor a tengerbe zuhant. Tizennyolc játékos, az edző és az egész személyzet életét vesztette. Kalusha Bwalya, az egyébként minden idők legjobbjának tartott zambiai válogatott legjobbja élte túl egyedül a tragédiát, ő - mivel a PSV játékosa volt - Hollandiából utazott Dakarba. A legtöbb válogatottsággal és legtöbb góllal is rendelkező volt futballista jelenleg a zambiai szövetség elnöke.

A vasárnapi döntő előtt a válogatott Gabon partjainál tisztelgett a tizenkilenc évvel ezelőtti áldozatok előtt. "Nem véletlenül vagyunk a döntőben. Keményen dolgoztunk. Meg vagyok győződve róla, hogy tizenkilenc éve elhunyt testvéreink segítő keze is kellett ahhoz, hogy idáig jussunk" - mondta Bwalya.

000 Par6847776
Fotó: Franck Fife

"Szörnyű nemzeti katasztrófa volt ez. 12 millió zambiai várja, hogy visszatérjünk Libreville-be. Arra kell gondolnunk, hogy értük, Zambiáért játszunk, mert ez egy fantasztikus ország" - nyilatkozta Herve Renard, a válogatott francia szövetségi kapitánya.

Valóban fantasztikus lenne, ha Zambia ott szerezné története első Afrika-kupa-győzelmét, ahol a tragédia történt. Ehhez viszont Elefántcsontpartnak, az ellenfélnek is lesz egy-két szava. Drogbáék öt győzelemmel, kapott gól nélkül jutottak a döntőbe, nem úgy néznek ki, mint akik csak úgy odaadják majd a győzelmet bárkinek is.

Ilyen múlt után viszont nem is drukkolhatnánk másnak, mint Zambiának. Azt is tudjuk, ki lesz a meccs hőse: Emmanuel Mayuka, aki végigjátszotta mindhárom csoportmeccset és a negyeddöntőt is, aztán Renard valamiért kirakta a csapatból. Az elődöntőben nem kezdett, de edzője időben észbe kapott és becserélte. Mayuka győztes gólt szerzett, hatalmas meglepetésre 1-0-ra verték Ghánát.

A döntőt vasárnap este 20 órától rendezik.