Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Pazar góllal nyerte Nigéria az Afrika-kupát

2013.02.10. 21:55

Nigéria a harmadik Afrika-kupa győzelméért lépett pályára vasárnap este a dél-afrikai Johannesburgban, Burkina Faso története során először játszhatott döntőt.

Már a meccs első negyedórájában Nigéria akarata érvényesült, többet birtokolták a labdát, a helyzeteket is ők dolgozták ki. Később azonban visszavettek, a negyvenedik percig nem is nagyon történt semmi.

A félidő előtt jött Sunday Mba, a nigériai Warri Wolves játékosa, lecsapott Moses kipattanó lövésére, jobbal átemelte a védőjét, majd mielőtt még lepattant volna a labda, ballal kilőtte a hosszú sarkot, gyönyörű megmozdulás volt.

A bekapott gól után felébredt Burkina Faso, két helyzetet is kidolgoztak a szünet előtt, de egyenlíteni nem tudtak.

A második félidőben maradt Nigéria fölénye, aztán az utolsó húsz percre kezdett feléledni Burkina Faso. Nagy nehezen ziccerig is eljutottak, de nem sikerült góllal befejezniük az akciót. A másik oldalon Nigéria kontrákkal próbálkozott, több gól azonban már nem született a meccsen, maradt az 1-0.

Nigéria harmadjára nyerte meg az Afrika-kupát, a torna meglepetéscsapatának, a FIFA világranglista 92. helyén álló Burkina Fasónak maradt az ezüst.