Szilárda
-4 °C
2 °C

Kődobálás, könnygáz, ebolapánik: balhé az Afrika-kupán

2015.01.23. 13:01

Az idei Afrika-kupát azért kapta Egyenlítői-Guinea, mert az eredetileg rendező Marokkó az ebolajárványtól tartva inkább visszamondta a tornát. Az ebolától persze most is félnek, szurkolókat és játékosokat is szűrővizsgálatoknak vetik alá, emiatt nagy a feszültség, a szurkolók és a rendőrök már többször is összecsaptak a lassú beengedés miatt.

A torna előtt minden játékosnak szűrővizsgálaton kellett átesnie, 21 napos karantén várt volna azokra, akik pozitívak, vagy nem vállalják a tesztet.

A stadionokba belépő szurkolók testhőmérsékletét megmérik, aki lázas, nem mehet be, és mindenkinek szappannal is meg kell mosnia a kezét belépéskor. Az amúgy sem mindig gördülékeny beengedést ez még inkább elnyújta.

A negyvenfokos melegben várakozó drukkerek ezt nehezen viselik. A Zambia–Kongói Demokratikus Köztársaság-meccsen az elégedetlenkedő szurkolókat rendőrök fékezték meg gumibotokkal és sokkolóval. Egy egészségügyis szerint legalább 300-an vettek részt a balhéban.

„A szurkolóknak meg kell érteniük, hogy ellenőrizni kell őket. Az ebola létezik, még akkor is, ha néhányan, akik körül nincs beteg, ebben nem hisznek" – próbálta türelemre inteni a drukkereket az elefántcsontparti Kolo Touré.

Szerdán nemcsak a szűrés okozott gondot, olyanok is be akartak jutni a Bata Stadionba, akiknek nem volt jegyük. A köveket és üvegeket dobáló tömeget a rendőrség füstbombákkal próbálta megfékezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!