Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Isten húzta tovább Guineát az Afrika-kupán

2015.01.30. 13:40

Az Afrika-kupa D csoportjának egyik továbbjutó helyét sorsolással döntötték el. A legjobb nyolc között így Guinea folytathatja, a csapat szerint isteni segítséggel, Mali pedig méltatlankodhat a szabályok miatt.

A D csoport második helyén holtverseny alakult ki, Malinak és Guineának is 3-3 pontja és 3-3 kapott, illetve szerzett gólja volt három meccsből. Ezért döntöttek sorsolással.

Mali húzott először, így lett harmadik, Guinea pedig második. Amara Dabo, a sportminisztérium pénzügyi vezetője örvendezett: „A futball istene szerencsére rámosolygott Guineára egy hosszú, kemény út végén."

A sorsolás előtt mindkét szövetségi kapitány elmondta, hogy nem sportszerű így dönteni a második helyről. Az Afrikai Futballszövetség vezetői is egyetértettek ezzel, és azt ígérik, 2017-re változtatnak a szabályokon.

A guineai csatár, Kamil Zayatte elmesélte, a sorsolás előtt imádkoztak. „Csak vártunk, de nem tudtuk elhinni. Már annyit harcoltunk a selejtezőben. Megfogtuk Elefántcsontpartot, Kamerunt és Malit is, de tudtuk, hogy egy sorlással a semmibe veszhet ez. Mind együtt imádkoztunk, hittünk benne, hogy isten meghallgat minket, nem hagyhat elveszni minket. Mindig is velünk volt, és ezt most is megmutatta."

Baissama Sankoh szerint a továbbjutás most iszonyúan fontos volt, mert az ebolajárvánnyal küzdő országuknak is erőt adhatnak. "Elég rövid volt az éjszaka, nem sokat aludtunk, csak a továbbjutáson és a sorsoláson gondolkodtunk, nem volt könnyű helyzet."