Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem bontják vissza a klagenfurti Eb-stadiont

2008.09.05. 11:17
0 hozzászólás

Újabbat csavartak a klagenfurti stadion eddig is szövevényes történetén a helyi politikusok. A tartományi főnök Jörg Haider és a város polgármestere bejelentették, a korábbi tervekkel ellentétben nem bontják vissza a harmincezres stadiont, csak kevesebb férőhely lesz benne. Szerintük mindennek a bécsi lobbi az oka.

Évekig tartott a vita, hogy hol, hogyan, mennyiből épüljön fel a karintiai tartományi székhelyen a 2008-as Európa-bajnokság egyik osztrák stadionja. Kínos történetek egész sora után megépült, le is játszották benne az Eb-meccseket, de már korábban világos volt, a huzavona újraindul. Ugyanis a harmincezres stadiont az építési engedély szerint 2009-ben vissza kell bontani úgy, hogy a tetőszerkezetet lesüllyesztik és csak 12 ezer ülőhelyet hagynak meg.

A dolgot még az is bonyolította, hogy az idő fogyta miatt környezeti hatástanulmány nélkül végezték el a beruházást, amit a visszabontás előtt még el kell készíteni. Ugyanis ez még azt is kideríthetné, hogy a stadion egyáltalán nem maradhatna meg.

Csütörtökön aztán a város két erős embere, Harald Scheucher polgármester és a tartományi főnök Jörg Haider bejelentették, nem bontják vissza a leginkább ufóra emlékeztető stadiont. A tetőszerkezet tehát marad a mostani állapotában, alatta azonban kevesebb szék marad: mostaninál kevesebb, a tervezettnél több, 22 ezer. A borítást kicserélik, műfüvet hoznak a természetes gyep helyett.

Az indoklás nagyon érdekes volt. A két politikus együttesen pocskondiázta az osztrák futballszövetséget (ÖFB) és a fővárost. „Fütyülünk a Málta, meg Luxemburg elleni meccsekre” – mondta a polgármester, aki állította, korábban ígéretet kaptak arra, hogy a most szombati, Franciaország elleni vébéselejtezőt Klagenfurtban rendezik majd. Scheucher szerint azonban az ÖFB vezetői térdre borultak a bécsi polgármester előtt. Haider is keményen odamondogatott, szerinte a bécsi lobbi állította félre őket a rangos meccsekért folyó versenyfutásban.

Klagenfurt jelenlegi első csapata, az Austria Kärnten - a védelemben Pusztai Olivérrel - három meccset játszott hazai pályán ebben a szezonban, amiken 13 ezer volt az átlegnézőszám.