Újabb pozitív doppingteszt

Eurosport
2000.12.15. 14:54
Pozitív lett a doppingtesztje Petar Merkovnak, a bolgárok olimpiai éremesélyes kajakosának. A sportolót országa szövetsége nem tiltotta el, csak edzőjét és orvosát büntette.
A 23 éves Merkov szervezetében a július 29-én, Szófiában elvégzett vizsgálat a diuretika nevű vízhajtót mutatta ki. Ez a szer nem tartozik a teljesítményfokozók közé, viszont eltünteti az anabolikus szteroidok nyomait.
Merkov csapattársával, Marijan Dimitrovval akadt fenn az ellenőrzésen. Mindketten azzal védekeztek, hogy magas vérnyomásuk miatt - edzőjük engedélyével - a csapatorvostól a Retisid nevű gyógyszert kapták, ami diuretikát tartalmaz.
A bolgár szövetség elnöksége azonnali hatállyal eltiltotta a trénert és az orvost, a versenyzők azonban elutazhattak Sydneybe, ahol a nemzetközi szövetség (ICF) foglalkozik esetükkel.
"Ha csak az edzőt és az orvost büntetik, akkor az egész doppingellenes harc nem ér semmit - jelentette ki Josef Capousek, a német kajakosok edzője. - Felnőtt emberek buktak meg az ellenőrzések során, akik nem érvelhetnek azzal, hogy nem tudják, mit kaptak."
Merkov az atlantai olimpián tagja volt az 1000 méteren 8. helyezett kajaknégyesnek, egyesben 500-on a tavalyi milánói világbajnokságon és az idei poznani Eb-n is ezüstérmes lett.