Árpád
-2 °C
3 °C

Újabb pozitív doppingteszt

Eurosport
2000.12.15. 14:54
Pozitív lett a doppingtesztje Petar Merkovnak, a bolgárok olimpiai éremesélyes kajakosának. A sportolót országa szövetsége nem tiltotta el, csak edzőjét és orvosát büntette.
A 23 éves Merkov szervezetében a július 29-én, Szófiában elvégzett vizsgálat a diuretika nevű vízhajtót mutatta ki. Ez a szer nem tartozik a teljesítményfokozók közé, viszont eltünteti az anabolikus szteroidok nyomait.
Merkov csapattársával, Marijan Dimitrovval akadt fenn az ellenőrzésen. Mindketten azzal védekeztek, hogy magas vérnyomásuk miatt - edzőjük engedélyével - a csapatorvostól a Retisid nevű gyógyszert kapták, ami diuretikát tartalmaz.
A bolgár szövetség elnöksége azonnali hatállyal eltiltotta a trénert és az orvost, a versenyzők azonban elutazhattak Sydneybe, ahol a nemzetközi szövetség (ICF) foglalkozik esetükkel.
"Ha csak az edzőt és az orvost büntetik, akkor az egész doppingellenes harc nem ér semmit - jelentette ki Josef Capousek, a német kajakosok edzője. - Felnőtt emberek buktak meg az ellenőrzések során, akik nem érvelhetnek azzal, hogy nem tudják, mit kaptak."
Merkov az atlantai olimpián tagja volt az 1000 méteren 8. helyezett kajaknégyesnek, egyesben 500-on a tavalyi milánói világbajnokságon és az idei poznani Eb-n is ezüstérmes lett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?