József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szuper Levente bemutatkozott az NHL-ben

MTI
2001.09.19. 09:28
Szuper Levente remekül mutatkozott be az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Calgary Flamesben: a 21 éves magyar kapus 29 percet védett a Minnesota Wild elleni felkészülési mérkőzésen, s ezalatt egyetlen gólt sem kapott.
Az úgynevezett előszezon (pre-season) találkozón a kanadai csapat kapujában az 1999-es Stanley Kupa-győztes Roman Turek kezdett. A tavalyi újonc Minnesota az első szünet előtt szerzett vezetést Andrew Brunette jóvoltából. A folytatásban két gyors góllal fordított a Calgary.
A 31. percben aztán sporttörténelmi eseménynek volt szemtanúja a 12.166 néző: bemutatkozott az első magyar az NHL-ben. A középső harmad végén a Wild emberelőnybe került, Szuper azonban kétszer is szépen hárított.
A záró húszpercben a vendégek újabb létszámfölényes helyzetet hagytak ki, s a Flames kiváló védekezése miatt csupán négyszer lőttek kapura. Szuper így összesen hat próbálkozást hárított. A 3-1-es végeredményt az amerikai Chuck Kobasew állította be.
- Óriási élmény volt! Már csak ezért is megérte 16 évet keményen küzdeni! Greg Gilbert vezetőedző a délelőtti edzés után mondta meg, hogy a mérkőzés felénél én állok be. Azonnal leizzadtam, de a többiek megpróbáltak nyugtatni. Kitűnően védekeztünk, a Minnesota alig lőtt kapura, s azok közül is csak kettő volt veszélyes - nyilatkozott a találkozó után az MTI-nek Szuper Levente, aki a kapusok számára külön értékes "shutout"-ot csak azért nem ért el, mert ahhoz úgy kellett volna kapott gól nélkül zárnia, hogy végigjátssza a 60 percet.
A magyar válogatott játékosa emlékül megkapta a mérkőzés korongját. A Calgary legközelebb magyar idő szerint csütörtök hajnalban lép jégre - akkor az Alberta tartománybeli örök riválist, az Edmonton Oilerst fogadja -, Szuper azonban pihenőt kap. A pénteki, Vancouver Canucks elleni mérkőzésen viszont minden bizonnyal megint lehetőséghez jut.