A sportminiszter felelősnek érzi magát a szombati botrányért

MTI
2001.10.09. 21:20
Felelősnek érzi magát a az Algéria elleni szombati félbeszakadt barátságos labdarúgó-mérkőzésen történtek miatt Marie-George Buffet francia sportminiszter.
- Azt hittük, hogy a két csapat történetének első találkozóját sikerül a béke jegyében megrendezni, azonban nem számoltunk a rendbontókkal. Sajnos figyelmen kívül hagytuk, hogy a jelenlegi háborús helyzetben nincs átlagos mérkőzés - mondta Buffet.
A saint-denis-i Stade de France-ban - 80 ezer néző előtt - a 75. percben 4-1-re vezetett a világ- és Európa-bajnok hazai együttes, amikor több tucat algériai szurkoló berontott a pályára, majd társaik székekkel, műanyag palackokkal és egyéb tárgyakkal dobálták meg a rendőröket. A portugál Paulo Manuel Gomes Costa játékvezető előbb szünetet rendelt el, később azonban kénytelen volt lefújni az összecsapást.
A nemzetközi szövetség (FIFA) csak azután foglal állást, hogy áttanulmányozta az összes hivatalos jelentést.
Mivel barátságos mérkőzésről volt szó, s így ellenőrnek nem kellett jelen lennie, a FIFA a játékvezetőtől, az asszisztenseitől és a két érintett szövetségtől vár információkat. Szakértők szerint elképzelhető, hogy az ügy nem kerül a fegyelmi bizottság elé, de ha mégis, a büntetés széles skálán mozoghat. A nemzetközi szövetség illetékeseinek egyébként abban a tekintetben is határozniuk kell, hogy a félbeszakadt találkozót hivatalosnak tekintsék-e.
Az AFP francia hírügynökség szerint november vége előtt nem várható döntés.