Találkozott a NOB és a FIFA elnöke

MTI
2001.11.07. 20:17
A sportélet aktuális kérdései mellett a dopping és a biztonság volt a témája Jacques Rogge NOB- és Joseph Blatter FIFA-elnök szerdai, lausanne-i megbeszélésének. A két rendkívül befolyásos vezető először találkozott egymással azóta, hogy Rogge-ot július 16-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökévé választották.
Hangsúlyozták, jövőre két olyan kiemelkedő esemény lesz - a február 8-24.-i Salt Lake City-i téli ötkarikás játékok és a május 31. és június 30. közötti labdarúgó-világbajnokság -, amelyen nem kizárólag a versenyzők, hanem a biztonságiak is komoly vizsgát tesznek.
- A szeptember 11-i szörnyű terrortámadás után az amerikai szervezők minden szükséges garanciát megadtak. Azt ígérték, nem lesz baj - mondta Rogge. Barátja, Blatter hasonlóképpen nyilatkozott:
- Ahogy az olimpia, úgy a labdarúgó-vb sem marad el. A sport nem áldozata az akcióknak, hanem válasz az erőszakra.
Kényes téma is szóba került: nevezetesen, hogy az ötkarikás sportágak közül egyedül a labdarúgóknak nincs szerződése a NOB által működtetett Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA).
- Saját orvosaink, szabályaink és szankcióink vannak. Persze, ettől még közeledhetnek az álláspontok. Elfogadom a WADA értékeit, és teljes mértékben egyetértek a versenyen kívüli ellenőrzések fontosságával - mondta a FIFA elnöke.
A 2004-es athéni olimpia előkészületeinek csúszásáról is beszéltek. A görögök négy stadiont még el sem kezdtek építeni, igaz, így is megrendezhető a 16 férfi és 10 női válogatottat felvonultató torna. Ugyanakkor túlságosan zsúfolt lehet majd a program.