Árpád
-2 °C
3 °C

Szepesi György 80 éves

MTI
2002.02.05. 09:43
Kedden ünnepli 80. születésnapját Szepesi György, a Magyar Rádió, a nemzetközi futballélet és a világ sportsajtójának kiemelkedő egyénisége.
14 nyári olimpiáról tudósított (utoljára a sydneyi játékok sportlövő versenyeiről), és ott volt mikrofonjával a huszadik század második felének jelentős sporteseményein. Számos "világpremier" fűződik a nevéhez: 1949-ben, például, elsőként közvetített asztalitenisz vb-ről, egy évvel később pedig kitalálta és realizálta az akkor úttörőnek számító futball-körkapcsolást.
Az 1948-as londoni olimpiától kezdve - a televízió elterjedéséig, vagyis a hatvanas évekig - elsősorban Szepesitől értesültek a sportbarátok az olimpiai sikerekről: legendás és örökké emlékezetes stílusban közvetítette, többek között, a vízilabdázók 1964-es, szovjetek elleni tokiói aranymeccsét, s Balczó András 1972-es müncheni, szintén aranyat érő futását.
Kedvenc sportágában, a labdarúgásban méltán nevezték az ötvenes évek első felében olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes Aranycsapat 12. játékosának, később itthon is, a nemzetközi szövetségben is irányítói szerepet vállalt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?