Ödön
1 °C
11 °C

A szervezők hibájából halt meg a szerelő

MTI
2002.02.08. 15:28
Victoria-állam halottkémének jelentése szerint elkerülhető lett volna a tragédia a tavalyi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon, de ennek ellenére nem fenyegeti veszély a március 3-i melbourne-i szezonnyitó futam megrendezését.
Graeme Johnstone állítja: a szervezők tudatában voltak annak, hogy a pályáról kirepülő alkatrészek súlyos balesetet okozhatnak az alacsony védőháló miatt. A 2001. március 4-i versenyen a német Ralf Schumacher (BMW-Williams) és a kanadai Jacques Villeneuve (BAR-Honda) ütközése után az egyik autó kereke eltalálta Graham Beveridge pályamunkást, aki a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.
"Az Ausztrál Motorsport Szövetség már hónapokkal a 2001-es verseny előtt tudatában volt a veszélynek. Az óvintézkedéseket meg kellett volna tenni a futam előtt" - szerepel Johnstone beszámolójában.
Jim Kennan, a tragédia körülményeit elemző szakértő néhány héttel ezelőtt azt állapította meg, hogy a kerék 145-175 km/óra közötti sebességgel repült, és tulajdonképpen az 52 éves áldozat "mentette meg" a körülötte állókat: ha nem őt találja el, akkor a nézők közé zuhanva még súlyosabb tragédiát okozott volna. Ugyancsak köze van a történtekhez annak, hogy az Albert Park pályájának védőkerítése mindössze 2.5 m magas, szemben például a silverstone-i 5 m-es dróthálóval.
Ron Walker, az Ausztrál Nagydíj lebonyolításáért felelős társaság vezetője pénteken azonban kijelentette: a halottkém elmarasztaló jelentése ellenére biztos, hogy március 3-án Melbourne-ben megrendezik a 2002-es szezon első futamát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?