Győrffy Dóra ezüstérmet szerzett az atlétikai Európa-bajnokságon

MTI
2002.03.02. 17:40
Győrffy Dóra 1.95 méterrel - holtversenyben a svéd Kajsa Bergqvisttel - ezüstérmet szerzett a bécsi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. Győzött az orosz Marina Kupcova (2.03). A Dusika-sportcsarnokban másodszor született fedett Eb-n ebben a számban dobogós magyar helyezés: 1979-ben Mátay Andrea végzett az élen.

Az 1998-as junior világbajnok Kupcova elsőségéhez nem férhetett kétség: már győztesként futott neki a 2.03-nak és másodszorra átvitte. Az már 1.95 után eldőlt, hogy kik osztozhatnak az érmeken. Az 1.97-et az addig nem hibázó Győrffy és a tavalyi lisszaboni tető alatti vb-n első Bergqvist is verte, ezért előbb 1.99-re, majd 2.01-re emeltek, de már egyiküknek sem volt érvényes kísérlete.

- Kajsával mindketten győzni akartunk, ezért mentünk egyre feljebb - mondta Győrffy. - Kupcova végig nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett, de én is esélyesnek tartottam magam az első helyre. Az volt a cél, hogy mindenképpen dobogóra álljak és ez sikerült. Nagyon örülök neki, főleg, hogy ilyen erős mezőnyben tudtam érmet nyerni. Úgy éreztem, én is képes vagyok átugrani a kétméteres magasságot, de addigra csak egy kísérletem maradt.

Zsivoczky Attila (5957 pont) az ötödik, Kürtösi Zsolt (5950) a hatodik helyen végzett a hétpróbázók versenyében.

Az utolsó számban, 1000 méteren a 2000-es genti Eb-n negyedik Zsivoczky ismét nagyot futott, 2:41.04 perccel másodikként ért célba. Kürtösi 2:48.99 perccel 11. lett, így a végső összesítésben a két magyar helyet cserélt.

Az érmeken a három sztár, a tízpróbában világcsúcstartó cseh Roman Sebrle, honfitársa, a világbajnok Tomas Dvorak és az olimpiai bajnok észt Erki Nool osztozott.