Színpompás megnyitóval kezdetét vette a VIII. téli paralimpia

MTI
2002.03.08. 11:17
Tizenegy nappal az ép sportolók vetélkedése után magyar idő szerint pénteken hajnalban ismét fellobbant a láng Salt Lake Cityben: színpompás megnyitóval kezdetét vette a VIII. téli paralimpia.

- A résztvevők megmutatják a világnak, hogy csak az álmok nagysága szabhat határt a teljesítménynek, s céltudatos, bátor munkával minden akadály legyőzhető - mondta videóbeszédében a játékokat ünnepélyesen megnyitó George W. Bush amerikai elnök.

A Rice Eccles-stadiont teljesen megtöltő 44 ezer néző előtt két hazai síelő, Muffy Davis és Christopher Waddell gyújtotta meg az olimpiai lángot. A staféta utolsó előtti tagja honfitársuk, Eric Weihenmayer volt, aki egy évvel ezelőtt vak hegymászóként először hódította meg a Mount Everestet.

Az ünnepélyesen megnyitót negyvenperces koncert zárta, melynek két legnagyobb sztárja Stevie Wonder és a country-énekes Wynonna volt.

A jövő szombatig tartó paralimpián 36 ország 416 versenyzője indul, Andorra, Chile, Kína, Görögország, Horvátország és az alpesi számokban érdekelt Navratyil Sándor révén Magyarország először vesz részt a fogyatékos sportolók téli versengésén.