10 milliárdért új Sportkórház épül Budapesten

MTI
2002.03.16. 15:48
A kormány tavaly augusztusi döntése értelmében 10,1 milliárd forintos költséggel világszínvonalú, 150 ágyas, 5 műtőblokkos új Sportkórház épül Budapesten. A beruházás realizálásának első lépéseként került sor szombaton a tervek szerint két év alatt elkészülő egészségügyi intézmény alapkőletételére.

A "régi" - hivatalos nevén - Országos Sportegészségügyi Intézet Alkotás utcai oldalán, a leendő intézmény helyén rendezett ceremónián Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy amennyiben a magyar sport versenyben kíván maradni vetélytársaival, akkor feltétlenül szükség van arra a háttérre, amit az új Sportkórház biztosít majd. Párhuzamba állította a versenyzők és a sportorvosok tevékenységének magas színvonalát, elismerve ezzel az itt dolgozók munkáját.

- Tulajdonképpen olimpiai beruházásról van szó, aminek elkészülte párhuzamban van a 2012-es játékokra történő budapesti pályázással - tette hozzá.

Deutsch Tamás köszöntőjében azt a szolgálatot említette, ami fél évszázada jellemzi az orvosokat, ápolónőket, mert - bár elévülhetetlen érdemeket szereznek - nekik nem akasztanak soha aranyérmet a nyakukba egy-egy sportsiker után.

- Ezért is megérdemlik, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő körülmények között dolgozhassanak - fogalmazott az ifjúsági és sportminiszter.

Minisztertársa, Mikola István bejelentette, hogy az általa irányított egészségügyi tárca előterjesztését jóváhagyva döntött a kormány az intézmény egy ütemben, gyorsított tempóban történő megvalósításáról. Ez azért is fontos, mert a Sportkórház hadat üzen a mozgásszegény életmódnak.