Súlyos büntetésre számíthatnak a csaló pontozók

MTI
2002.03.22. 14:17
Az eddigieknél sokkal komolyabb büntetésre számíthatnak azok a pontozóbírók, akik manipulálják a versenyek végeredményét.

Ezt Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnöke jelentette be a naganói műkorcsolya-világbajnokságon tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

"A Salt Lake City-i téli olimpián a párosok versenyét követő botrány, illetve a rövidpályás gyorskorcsolyázók versengésében történtek, rengeteg gondot okoznak, melyeket a lehető legrövidebb időn belül meg kell oldanunk. A vétkesek bűnhődni fognak, ezt garantálom"- mondta Cinquanta.

A sportdiplomata az ISU júniusi, kyotói tisztújító kongresszusán ismét pályázik az elnöki tisztségre. A tanácskozáson több szabálymódosító javaslatról is döntenek.

- Szeretnénk megváltoztatni a pontozás rendszerét, a jövőben 14 bíró értékelné a versenyzőket és a számítógép véletlenszerűen sorsolná ki azt a 7 pontszámot, melyet figyelembe veszünk a sorrend kialakításánál. Ezzel elejét lehet venni a visszaéléseknek. Ha a küldöttek elfogadják a módosító indítványt, akkor egy-két éves tesztelés után lehet az újítást alkalmazni a felnőtt világversenyeken is. A Salt Lake City-i téli olimpián Marie-Reine Le Gougne francia pontozót eltiltották, miután bebizonyosodott, hogy az orosz párost támogatta. A Berezsnaja, Sziharulidze duó minimális különbséggel előzte meg a második helyen végző Sale, Pelletier kettőst. Utóbb a kanadaiak is aranyérmet kaptak.