Helsinki rendezheti a 2005-ös atlétikai vb-t

MTI
2002.04.14. 17:35
Csak öt forduló után dőlt el az IAAF tanácsának szavazásán, hogy Helsinki rendezi a 2005-ös szabadtéri világbajnokságot. Az MTI értesülése szerint Budapest az utolsó körig versenyben volt a finn fővárossal és Berlinnel.
Az olimpiai helyszínek kijelöléséhez hasonló rendszerű választáson a legkevesebb szavazatot kapott pályázó mindig búcsúzott. Előfordult, hogy holtverseny alakult ki, ebben az esetben újabb voksolás következett.
Az első fordulóban Moszkva, a másodikban a titkos favoritnak tartott Róma, a harmadikban Brüsszel esett ki. A végső körben Helsinkire 15, Berlinre 7, Budapestre 5 tanácstag szavazott.
- A magyar küldöttség emelt fővel távozhat Nairobiból, mert mindent megtett a pályázat sikeréért - mondta Szalay Péter, a pályázati bizottság főtitkára, a MASZ alelnöke a távirati irodának. - Ezt bizonyítja, hogy az utolsó fordulóig versenyben voltunk a rendezésért. Több szakember szerint is olimpiai szintű prezentációt mutattunk be. Helsinki az 1983-as vb mellett az 1971-es és az 1994-es Európa-bajnokság rendezésével is bizonyította már, hogy jogosan tartják az atlétika Mekkájának.