Csütörtökön kezdődik a cselgáncs Európa-bajnokság

Index
2002.05.14. 15:57
Csütörtöktől szombatig a szlovéniai Mariborban rendezik meg az 51. felnőtt cselgáncs Európa-bajnokságot. A magyar színeket a férfiak közül heten (Ungvári Miklós, Braun Ákos, Gera Csaba, Hadfi Dániel, Kovács Antal, Szilágyi László és Kosztolánczy György), a nők mezőnyében hárman (Nagy Viktória, Szabó Brigitta és Bejczi Zsuzsa) képviselik. A szakvezetés célkitűzése egy érem és további két pontszerző helyezés megszerzése. Az egyéni viadalt vasárnap csapat Eb követi, amelyen férfi válogatottunk a legjobb négy közé kerülés reményében lép tatamira.

Mivel 2002-ben nem rendeznek világbajnokságot, a felnőtteknek a maribori Eb a legfőbb idei megmérettetés. A férfiak feladata kettős, hiszen ők az egyéni küzdelmek mellett a csapatversenyben is érdekeltek. A válogatás alapját az év első hónapjaiban megrendezett nemzetközi versenyeken elért eredmények képezték.

Huszonnégy év eltelte után az Európai Judo Unió (EJU) úgy döntött, hogy ismét programra tűzi a 15-16 éves korosztály ifjúsági Európa-bajnokságát. A szövetség illetékesei Győrnek ítélték a rendezési jogot: a Rába-parti város Párizst és Bakit megelőzve lett befutó. A választás érdekessége, hogy utoljára, 1978-ban is egy magyar település, Miskolc adhatott otthont a kontinensviadalnak.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) áprilisban, Kairóban megtartott igazgatótanácsi ülésén bejelentették, hogy 2004-ben Budapest rendezheti a junior cselgáncs világbajnokságot. A vb-nek a tervek szerint az újjáépülő Budapest Sportcsarnok ad majd otthont.