600 ezer dollárba kerül az olimpiai kandidálás

MTI
2002.05.26. 21:23
Több mint félmillió dollárt kell befizetniük a NOB számlájára azoknak a városoknak, amelyek el szeretnék nyerni a 2010-es téli olimpia rendezési jogát. Az ötkarikás játékok történetében először fordul elő, hogy a kandidáló településeknek már a versenybe kerülésért is fizetniük kell. A NOB ettől a lépéstől elsősorban azt várja, hogy megtérülnek a kiválasztási procedúra költségei, de nem titkolja: a komolytalan jelentkezőket is távol szeretné tartani.
Eddig hét város - Bosznia-Hercegovinából Szarajevó, Svájcból Bern, Kínából Harbin, Spanyolországból Jaca, a Koreai Köztársaságból Phjongcshang, Ausztriából Salzburg, Kanadából Vancouver és egy miniállam, Andorra - jelezte, hogy szívesen adna otthont a 2010-es téli játékoknak. A nemzeti olimpiai bizottságoknak péntekig kell eljuttatniuk a pályázatot a NOB-hoz, s az első körben 100 ezer dollárt kell átutalniuk.
A szervezet augusztusban választja ki azokat a jelentkezőket, amelyek harcba szállhatnak a rendezési jog elnyeréséért, a második körbe kerülőknek további 500 ezret kell áldozniuk. A NOB jövő júliusban, Prágában dönt a helyszínről.