Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Elítélték Sir Peter Blake gyilkosait

MTI
2002.06.20. 11:34
Huszonhattól harminchat évig terjedő börtönre ítélték Brazíliában Sir Peter Blake új-zélandi vitorlázó gyilkosait. Az 53 éves sportolót tavaly december 5-én ölték meg kalózok, amikor az Amazonason végzett kutatásokat.

Az elsőszámú vádlott 36, a második 35 évet kapott, két társukra egyformán 32 év szabadságvesztést szabtak ki. Segítőik közül az egyik 28, a másik 26 évre kerül rács mögé. A kalózok több lövéssel megölték a vitorlázót, két társát pedig megsebesítették, végül egy hajómotorral és négy karórával elmenekültek. Helen Clark új-zélandi miniszterelnök-asszony üdvözölte a bíróság döntését.

Blake 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995-ben és 2000-ben - volt a világ legrégebbi és egyik legrangosabb vitorlásversenyének számító Amerika Kupán győztes csapat kormányosa, illetve irányítója. A Whitbread földkerülő viadalon (a Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót vezette.

Hazájában kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, s 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!