Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélték Sir Peter Blake gyilkosait

MTI
2002.06.20. 11:34
Huszonhattól harminchat évig terjedő börtönre ítélték Brazíliában Sir Peter Blake új-zélandi vitorlázó gyilkosait. Az 53 éves sportolót tavaly december 5-én ölték meg kalózok, amikor az Amazonason végzett kutatásokat.

Az elsőszámú vádlott 36, a második 35 évet kapott, két társukra egyformán 32 év szabadságvesztést szabtak ki. Segítőik közül az egyik 28, a másik 26 évre kerül rács mögé. A kalózok több lövéssel megölték a vitorlázót, két társát pedig megsebesítették, végül egy hajómotorral és négy karórával elmenekültek. Helen Clark új-zélandi miniszterelnök-asszony üdvözölte a bíróság döntését.

Blake 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995-ben és 2000-ben - volt a világ legrégebbi és egyik legrangosabb vitorlásversenyének számító Amerika Kupán győztes csapat kormányosa, illetve irányítója. A Whitbread földkerülő viadalon (a Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót vezette.

Hazájában kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, s 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte.