Aliz
6 °C
14 °C

Moszkvában akár holnap kezdődhetne az olimpia

MTI
2002.07.23. 18:00
A fent említett kijelentést Leonyid Tyagacsev, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke tette, a moszkvai önkormányzat keddi ülésén. Az orosz főváros vezetése jóváhagyta azt az alapvető intézkedéseket tartalmazó tervet, amely ahhoz szükséges, hogy Moszkva pályázzon a 2012-es ötkarikás játékok megrendezésére.

Alekszej Agejev, a testnevelési és sportbizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Moszkvában rendelkezésére állnak olyan értékes sportlétesítmények, amelyek máris alkalmasak hatalmas sportrendezvények lebonyolítására. Ezek közé tartozik a Luzsnyiki, az Olimpijszkij és a Lokomotiv, de több stadiont még fel kell építeni.

Az olimpiai házigazdasághoz jelentősen növelni kell a város vendégbefogadó képességét is. Nagyon fontos azonban, hogy mindaz, amit a játékokra való felkészülés jegyében kialakítanak, a moszkvaiak érdekeit is szolgálja, ők is használhassák majd. Közvéleménykutatások szerint a főváros lakosainak 87 százaléka támogatja az olimpiarendezés gondolatát.

Moszkvának azonban nagyon komoly vetélytársai vannak. Több mint 15 városnak van szándékában - köztük Budapestnek is - megszerezni a 2012-es vendéglátás jogát, amelyről 2005-ben hoz majd döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Jurij Luzskov moszkvai polgármester nagyon bizakodó. Szerinte az orosz fővárosnak minden esélye megvan arra, hogy olyan nagy nemzetközi eseményeket fogadjon, mint például a 2010-es világkiállítás vagy a 2012-es olimpia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?