Moszkvában akár holnap kezdődhetne az olimpia

MTI
2002.07.23. 18:00
A fent említett kijelentést Leonyid Tyagacsev, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke tette, a moszkvai önkormányzat keddi ülésén. Az orosz főváros vezetése jóváhagyta azt az alapvető intézkedéseket tartalmazó tervet, amely ahhoz szükséges, hogy Moszkva pályázzon a 2012-es ötkarikás játékok megrendezésére.

Alekszej Agejev, a testnevelési és sportbizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Moszkvában rendelkezésére állnak olyan értékes sportlétesítmények, amelyek máris alkalmasak hatalmas sportrendezvények lebonyolítására. Ezek közé tartozik a Luzsnyiki, az Olimpijszkij és a Lokomotiv, de több stadiont még fel kell építeni.

Az olimpiai házigazdasághoz jelentősen növelni kell a város vendégbefogadó képességét is. Nagyon fontos azonban, hogy mindaz, amit a játékokra való felkészülés jegyében kialakítanak, a moszkvaiak érdekeit is szolgálja, ők is használhassák majd. Közvéleménykutatások szerint a főváros lakosainak 87 százaléka támogatja az olimpiarendezés gondolatát.

Moszkvának azonban nagyon komoly vetélytársai vannak. Több mint 15 városnak van szándékában - köztük Budapestnek is - megszerezni a 2012-es vendéglátás jogát, amelyről 2005-ben hoz majd döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Jurij Luzskov moszkvai polgármester nagyon bizakodó. Szerinte az orosz fővárosnak minden esélye megvan arra, hogy olyan nagy nemzetközi eseményeket fogadjon, mint például a 2010-es világkiállítás vagy a 2012-es olimpia.