Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyben a pekingi olimpia?

MTI
2002.08.07. 11:16
Aggodalmainak adott hangot a 2008-as pekingi nyári olimpia előkészületeit ellenőrző NOB-bizottság vezetője. Francois Carrard főigazgató a megérkezést követően hangsúlyozta, reméli, hogy a játékok sikerét nem veszélyezteti Kína és Tajvan ismételten elmérgesedő viszonya.

A pekingi vezetés vasárnap jelezte: sohasem fogadják el Tajvan esetleges függetlenné válását. Ugyanakkor Csen Suj-pien tajvani elnök támogatja, hogy népszavazás döntsön a kérdésben.

Tajvan 1949-ben, a polgárháború végén szakadt el Kínától. A tajpeji és a pekingi vezetés között azóta éles diplomáciai és katonai szembenállás alakult ki. Bár az elmúlt évtizedekben a két ország gazdasága egyre jobban összefonódott, s az utóbbi időben az idegenforgalmi és kulturális csere is fellendült, Peking folyamatosan azzal fenyegeti a 23 milliós lakosságú Tajvant, hogy katonai támadást indít ellene, ha kikiáltja függetlenségét és meghiúsítja a tervezett újraegyesítési tárgyalásokat.