Samaranch könyvet írt

MTI
2002.10.28. 16:13
Pierre de Coubertin volt az alapító és én voltam a megújító - ez az egyik fő gondolata annak 439 oldalas emlékiratnak, amelyet Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke írt.
A Memorias Olimpicas címet viselő, óriási érdeklődést kiváltó könyvben a spanyol sportdiplomata a NOB elnöki székében eltöltött huszonegy év történetét vetette papírra.
Az ötkarikás szervezet jelenlegi tiszteletbeli elnöke a műben leírja: nagyon büszke az 1992-es barcelonai nyári játékokra, amely minden idők egyik legjobb olimpiája volt. Rendkívül jó döntésnek tartja, hogy a közvetítési jogokat soha nem adták el előfizetéses tévécsatornáknak, így mindenki ingyen követhette figyelemmel a legfontosabb sporteseményeket.
Samaranch nem csak a múltról emlékezett meg, hanem a jövővel is foglalkozott könyvében: utódját, a belga Jacques Roggét alkalmasnak tartja a poszt betöltésére és örül, hogy 2001-ben Moszkvában őt választották meg utódjául.
A 82 éves sportvezető elképzelhetőnek tartja, hogy pár év múlva újabb emlékirattal jelentkezik, amelynek az lenne a címe: Memorias no Olimpicas. Samaranch 1980-tól 2001-ig állt a NOB élén.