Friderika
12 °C
29 °C

Előzetes rangsor készül a 2008-as EB pályázatokról

MTI
2002.11.11. 17:58
A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság keddhez pontosan egy hónapra esedékes helyszín-kiválasztási procedúrája előtt készül majd egy előzetes rangsor a hét pályázóról: a válogatottak eseményeit felügyelő UEFA-testület tagjai a szemlebizottság jelentése alapján megvitatják és mérlegelik a tapasztaltakat, majd mindegyikük felállítja saját sorrendjét, s ezek a listák kerülnek a végső döntést hozó végrehajtó bizottság elé.

A december 12-i, genfi szavazás módjával kapcsolatban apró korrekciót hajtott végre a vb ahhoz képest, mint amit a múlt pénteki ülése után nyilvánosságra hozott.

Az első körben érintettségük miatt hatan nem voksolhatnak a 14 fős testületből, a nyolc "aktív" résztvevő szavazatait pedig egyszerű többség alapján veszik figyelembe, s így a várakozások szerint három-négy kandidáló már ekkor kiesik. A versenyben maradóknak a folytatásban abszolút többséget kell szerezniük a rendezési jog elnyeréséhez, így innen kezdve minden fordulóban a legkevesebb szavazattal rendelkező pályázó búcsúzik. Ahogy közeledik a végszavazás, úgy természetesen azok a tagok is bekapcsolódhatnak a voksolásba, akik már nem számítanak nemzeti hovatartozásuk szempontjából érdekeltnek.

A 2008-as Eb-rendezésre az egyedül kandidáló Magyarország és Oroszország mellett Ausztria Svájccal, Görögország Törökországgal, Skócia Írországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával, illetve az észak-európai - finn, dán, norvég, svéd - négyes van versenyben.