Lemondott az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) elnöke

MTI
2003.02.05. 15:18
- Mivel nem sikerült békét teremtenem, ezért félreállok. Remélem ezzel is elősegítem az USOC-on belüli, immár elkerülhetetlen változásokat - indokolta nem egészen öt hónapos tevékenysége utáni távozását Mankamyer.

A szakemberek szerint az USOC története legmélyebb válságát éli, amit jól bizonyít, hogy a kongresszus is foglalkozik az ügyével: éppen egy hete két órán keresztül hallgatták a törvényhozók Mankamyer és Lloyd Ward főigazgató beszámolóját, majd úgy határoztak: még ebben a hónapban újabb tárgyalásokra kerül sor a megoldás érdekében.

A USOC hírnevén először tavaly májusban esett folt, amikor az akkori elnök, Sandra Baldwin kénytelen volt felajánlani lemondását, mert kiderült: életrajzában az szerepel, hogy ledoktorált, holott ez nem történt meg. Baldwin távozása után előbb megbizottként, majd augusztus 16-tól hivatalosan is Mankamyer lett az utóda.

A most lemondott elnök és Ward között az elmúlt hetekben heves vita tört ki. Az évi 550 ezer dolláros fizetéssel rendelkező főigazgató ugyanis közbenjárt, hogy testvére kapjon meg egy többmilliós szerződést a következő Pánamerikai Játékokra, amelynek a Dominikai Köztársaság ad otthont. Mankamyer lemondásra szólította fel Wardot, a végrehajtó bizottság azonban csak megrovásban részesítette. A botrány miatt a USOC elesett egy 10 millió dolláros adománytól és több szponzora is visszalépéssel fenyegetőzött.