Prágában döntenek a 2010-es téli olimpia helyszínéről

MTI
2003.06.25. 16:35
Jövő szerda délután Prágában jelenti be a NOB, hogy 2010-ben hol lesz a téli olimpia.

A NOB 115. ülésének ünnepélyes megnyitóját egy nappal korábban rendezik. Már az első munkanapon döntés születik a 2010-es játékok helyszínéről, három város maradt versenyben: Vancouver, Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang.

Salzburg, ugyan nagyon bizakodik, ám józan megfontolás alapján Torino (2006) után minden bizonnyal Európán kívülre kerül a téli olimpia. Kanada reprezentánsa, Vancouver fejlett infrastruktúrával, a téli sport világában ismert színhelyekkel pályázik, míg Pjongcsang rendkívüli állami támogatással, fokozott környezetvédelemmel, a lillehammerihez hasonló szerény játékokat készül rendezni.

A NOB-ülés másik nagy érdeklődéssel várt eseménye a tisztújítás. A jelenlegi egyik alelnök, az ausztrál Kevan Gosper, valamint a vb-tag kínai Ho Cseng-liang (He Zhengliang) megbízatása lejár. Az alelnöki tisztségre Gerhard Heiberg, a lillehammeri olimpia főrendezője, a marketingbizottság vezetője pályázik a legnagyobb eséllyel. A vb-tagságra több jelölt is van, a favorit Jü Cej-csing (Yu Zaiqing) kínai sportminiszter-helyettes, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, hiszen 2008-ban Peking rendezi a 29. nyári olimpiát.

A már kijelölt ötkarikás házigazdák, Athén, Torino és Peking tájékoztatója mellett a bizottságok vezetői tartanak beszámolót Prágában, így Schmitt Pál a környezetvédelmi bizottság vezetőjeként ad tájékoztatást.