Tyihonov visszatér

MTI
2003.06.26. 16:33
Nyolc év után megint Viktor Tyihonov az orosz jégkorong-válogatott vezetőedzője. A most 73 éves szakembert a szövetség vezérkara csütörtökön egyhangú szavazással választotta meg a szbornaja szakmai irányítójának.

Tyihonov, aki Vlagyimir Pljuscsevet váltja a poszton, 1978-tól 1991-ig a szovjet jégkorong-válogatott vezetőedzőjeként dolgozott, majd az orosz nemzeti együttes szakvezetojeként tevékenykedett tovább. Utoljára az 1994-es olimpián, az elveszített bronzmérkozésen ült a kispadon. Előtte három olimpiát és nyolc világbajnokságot nyert a válogatottal.

Az egykori katonatisztből lett sikeredzo, aki az utóbbi negyedszázadban a moszkvai CSZKA klubcsapatát vezette, segítőjének Vlagyimir Jurzinovot kérte fel. A 63 éves szakember jelenleg Svájcban dolgozik, de kinevezésérol még nem döntöttek, miként jóváhagyásra vár a másik segítő, a magnyitogorszki Metallurgnál ténykedo 56 éves Valerij Bjelouszov megbízatása is.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a vezetőedző kinevezése "meghatározatlan időre" szól, vagyis a nemzeti válogatott játékától és főképpen eredményességétől függ, hogy meddig láthatja el tisztét. Az orosz jégkorong-válogatott elmúlt tíz évében kilenc alkalommal változott a vezetőedző személye.