Oszkár
20 °C
29 °C

Újabb Stasi-ügynök a berlini olimpia szervezői között

MTI
2003.10.22. 17:01
Rövid idő alatt kiderült, hogy a Lipcse városának a 2012-es nyári olimpia megrendezésére benyújtott pályázatát kezelő cégben két olyan férfi is helyet kapott, aki korábban együttműködött a hírhedt keletnémet titkosszolgálattal.

Most látott napvilágot, hogy a társaság PR-ügyekért felelős részlegének vezetője, Jens Fuge 1983-ban és 1984-ben a Stasinak dolgozott. Azzal védekezett, hogy egy "kisebb botlása miatt" börtönbüntetéssel fenyegették meg, s ezt kellett kiváltania.

Két hete a cég ügyvezetője, Dirk Tharichen vált meg a posztjától szintén Stasi-múlt miatt, és helyét - igaz, csak egy hétig - a háromszoros olimpiai, ötszörös világ- és tízszeres Európa-bajnok úszó, Michael Gross vette át. A legenda azzal indokolta gyors távozását, hogy valószínűleg nem kapná meg a feladatnak megfelelő bizalmat.

A 2012-es játékokért Lipcse mellett London, Párizs, New York, Isztambul, Moszkva, Madrid, Havanna és Rio de Janeiro van versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2005 júliusában, Szingapúrban hirdet győztest.